« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
REALNO?

Lalovac najavljuje još goru situaciju

Vlada će Saboru predložiti proračun za 2015. s bitno manjim deficitom nego ove godine, to jest za iduću je godinu ciljani deficit oko 12 milijardi kuna

Lalovac je zabrinut
Lalovac je zabrinut (Arhiva)
Više o

deficit

,

rebalans proračuna

,

proračunski deficit

,

Boris Lalovac

Većina u saborskom Odboru za financije podržala je u utorak prijedlog rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna, a usprotivili su mu se oporbeni zastupnici koji Vladi zamjeraju što uz rebalans nije dostavila projekcije za iduće dvije godine.

Osvrnuvši se na izvještaje o današnjem posjetu premijera Zorana Milanovića Pragu i njegovoj najavi da će predložiti proračun s bitno manjim deficitom od 12 milijardi kuna, glasnogovornik Vlade Nikola Jelić večeras je za Hinu objasnio da će se Saboru predložiti proračun s bitno manjim deficitom nego li ove godine, kada on iznosi 15,6 milijardi kuna. Dodao je da se iduće godine planira ciljani deficit u iznosu od oko 12 milijardi kuna.

Premijer Milanović je nakon razgovora s češkim premijerom Bohuslavom Sobotke rekao da 'Vlada planira manji deficit i to nikako ne može biti loša fiskalna politika'. Najavio je smanjivanje deficita, ali ne 'bezuvjetnom štednjom i bezglavim rezanjem svih mgućih troškova, što vodi u recesiju'.

Odbor za financije podržao rebalans proračuna

Ministar financija Boris Lalovac uvodno je izvijestio da je planirano smanjenje proračunskih prihoda sa 117,1 milijardi kuna na 114,5 milijardi kuna, a rashoda sa 130,6 milijardi kuna, na 130,1 milijardu kuna.

Proračunski deficit tako bi iznosio 15,6 milijardi kuna, dvije milijarde više od planiranog, odnosno oko 5 posto BDP-a na razni središnje države.

Vlada smanjuje i projekciju gospodarskog rasta na minus 0,7 posto zbog intenziviranja negativnih makroekonomskih kretanja u zemlji.

Lalovac je naglasio da je Vlada uspjela držati deficit pod kontrolom, te upozorio da kamate i participacija za EU-ov proračun u cijelosti pokrivaju deficit.

12.11.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh