« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
EU

Lahti Europska zelena prijestolnica 2021.

Titulu Europske zelene prijestolnice ove je godine ponio finski grad Lahti koji je putem do "grada po mjeri čovjeka" počeo ići desetljećima ranije

Lahti ima laskavu titulu ove godine
Lahti ima laskavu titulu ove godine (Arhiva)
Više o

EU

,

zelena prijestolnica europe

,

Lahti

Brojni ekološki izazovi u gradovima, u kojima živi većina stanovništva, bili su razlog da Europska komisija 2006. godine pokrene natječaj za titulu Zelene prijestolnice Europe kojoj je cilj promicanje inovativnih rješenja očuvanja okoliša i održivog razvoja područja. 

Višegodišnja potpuna transformacija finskog grada Lahtija bila je jasan primjer svim europskim gradovima kako se brine o okolišu i žudi za čistom i zelenom životnom sredinom.

"Priča o Lahtiju u uskoj je poveznici s razvojem Finske. Okoliš je bio opterećen sve do 70-tih godina prošlog stoljeća kada su se stvari počele kretati na bolje. Očuvanjem jezera Vesijärvi krenula je ova priča, jezera koje je bilo jedno od najzagađenijih jezera u Finskoj", rekla je za Hinu Milla Bruneau, direktorica finskog projekta Europske zelene prijestolnice.

Projekt čišćenja jezera bila je i najveća obnova prehrambene mreže na svijetu, nastavlja Bruneau.

"U jezeru u slivu Enonselk krenulo se u poribljavanje pa se, kao rezultat svega, znatno smanjilo cvjetanje plavih algi", kaže.

20.02.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh