« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
plesna tradicija

Lado obilježava 60 godina djelovanja

Za svoj rođendan ansambl priprema niz koncerata, a planira se i izdavanje dokumentarca o sjajnim plesačima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jurica Galoić/Cropix)
Više o

Lado

,

Ivana Lušić

,

Ivan Ivančan

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado obilježio je danas 60. godišnjicu djelovanja, predstavivši u dvorani ansambla obljetničku Lado poštansku marku te izložbu rođendanskih plakata učenika zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Lado danas čini 37 vrhunskih plesača i pjevača, koji se s lakoćom transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, kazao je na svečanosti umjetnički direktor Lada Ivan Ivančan. U ansamblu je i 15 odličnih glazbenika koji sviraju pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata, naglasio je.

Ravnateljica Lada Ivana Lušić podsjetila je na dane osnutka Lada, koji je kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. s ciljem istraživanja, prikupljanja obrade i prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Osvrćući se na postignuća ansambla, istaknula je da Lado ima 140 različitih koreografija, objavio je 30 nosača zvuka, te tri glazbena filma. Ansambl je obišao cijeli svijet nastupajući na najvećim svjetskim i koncertnim podijima, od Royal Albert Halla u Londonu, City Centra u New Yorku do Nakano Sun Plaza Halla u Tokiju. Osvojio je brojne nagrade i priznanja, među kojima 14 Porina, nagradu Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama, tri nagrade Grada Zagreba i dr., kazala je Lušić naglasivši da "dušu ansambla čine njegovi ljudi".

Za obljetničku 2009. Lado priprema niz koncerata, promocija i drugih aktivnosti, a početkom ožujka planira se promocija dokumentarnog filma i multimedijalnog DVD-a "60 godina Lada". Ansambl Lado posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti (više od 1200 kompleta) od kojih su neke stare i više od 100 godina. U 60. godina djelovanja okupio je najpoznatije etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. (hina/metro-portal)

11.11.2009. 15:16:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh