« Film
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
NAGRADE

„La Grande Bellezza“ europski film godine, „Svećenikova djeca“ bez nagrade

Riječ je o komediji o ženi oboljeloj od raka koja otkriva da je muža vara, no zlobnici ga vole opisivati kao verziju mjuzikla „Mamma Mia!", ali bez pjevanja

La Grande Bellezza dobila je glavnu nagradu
La Grande Bellezza dobila je glavnu nagradu (Arhiva)
Više o

Svećenikova djeca

,

Ljubav je sve što trebaš

,

Europske filmske nagrade

Ni Svećenikova djeca ni Almodovar, već „Ljubav je sve što trebaš" danske redateljice i oskarovke Susanne Bier što je prilično bizaran izbor za nagradu u kategoriji najbolje komedije budući da film, navodno, baš i nije smiješan.

Riječ je o komediji o ženi oboljeloj od raka koja otkriva da je muža vara, no zlobnici ga vole opisivati kao verziju mjuzikla „Mamma Mia!", ali bez pjevanja. Dio zasluga za nagradu očito ide i dobroj glumačkoj ekipi koju predvode Pierce Brosnan, Trine Dyrholm i Kim Bodnia. Kako god, Pedro Almodovar se utješio nagradom za europski doprinos svjetskom filmu, a Brešan činjenicom da je za hrvatsku kinematografiju ovo stvarno big thing.

Iako su se Berlinom sinoć motale velike zvijezde, kao što su Catherine Deneuve (koja je od velikog Wima Wendersa primila nagradu za životno djelo), Kristin Scott Thomas, Noomi Rapace i Diane Kruger, najveća zvijezda dodjele ipak je bio talijanski film „Velika ljepota" („La Grande Bellezza") Paola Sorrentina koji je osvojio onu najvažniju kategoriju, titulu najboljeg europskog filma, ali i još tri - za režiju, montažu i najboljeg glumca, Tonija Servilla.

Ova vizualno atraktivna satira o ostarjelom piscu koji se prisjeća svoje mladosti i burnog društvenog života u Rimu doziva u sjećanje Fellinija, Mastroiannija i „Dolce vitu" pa njezin trijumf ne predstavlja iznenađenje.

Cijeli izvještaj s dodjele Europskih filmskih nagrada možete pročitati na portalu Nemilosrdni gadovi.

08.12.2013. 10:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh