« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
BOLJI ODNOSI?

Kvartet poziva na rješenje na Bliskom istoku u dvije godine

Rješenje bi trebalo okončati okupaciju započetu 1967. i stvoriti uvjete za osnivanje nezavisne palestinske države

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Ban Ki-moon

,

pojas Gaze

,

Kvartet za Bliski istok

,

izraelsko-palestinski sukob

Kvartet za Bliski istok želi da pregovori o stanju na Bliskom istoku dovedu do "rješenja" unutar 24 mjeseca i traži od Izraela da zamrzne naseljavanje te izražava zabrinutost zbog pogoršanja stanja u Gazi, stoji u priopćenju objavljenom nakon sastanka u Moskvi koje je pročitao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

"Kvartet misli da pregovori moraju dovesti do rješenja između zainteresiranih strana unutar 24 mjeseca", piše u priopćenju objavljenom nakon sastanka skupine u Moskvi.

To rješenje trebalo bi "okončati okupaciju započetu 1967. i imati za učinak osnivanje nezavisne, demokratske i vjerodostojne palestinske države koja bi živjela u miru i sigurnosti pored Izraela i drugih susjeda", piše u tekstu.

Kvartet je zatražio od Izraela da "zamrzne" naseljavanje i izrazio "duboku zabrinutost" zbog pogoršanja stanja u Gazi, posebno humanitarnog stanja i stanja ljudskih prava civilnog stanovništva".

"Kvartet zahtijeva od izraelske vlade da zamrzne sve aktivnosti naseljavanja, uključujući one namijenjene prirodnom demografskom rastu, da zatvori sve nadzorne točke u istočnom Jeruzalemu", piše u tekstu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u petak u Moskvi da su odnosi SAD-a i Izraela "solidni i trajni", nakon nedavne neugodne verbalne razmjene kad je Izrael najavio novi plan naseljavanja Jeruzalema.

"Naši odnosi se nastavljaju, duboki su, solidni i trajni", kazala je ona nakon sastanka Kvarteta. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 13:11:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh