« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Bez nasilja

Kušajte laboratorijski uzgojeno meso

Znanstvenici su uspjeli po prvi put uzgojiti meso u laboratorijskim uvjetima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

meso

,

laboratorij

Nizozemski istraživači stvorili su tzv. mokru svinjetinu, te istražuju načine kako poboljšati mišićno tkivo u nadi da bi jednog dana tržište u ovoj umotvorini moglo prepoznati ekonomski potencijal.

Do sada njihovo meso još nije isprobano, no pretpostavlja se kako bi se moglo naći u prodaji za 5 godina. Ova vijest posebno je obradovala vegetarijanske grupe koje nemaju etičkih prigovora ako meso nije dio ubijene životinje.

˝Ono što trenutno imamo je mrtvo mišićno tkivo. Trebamo pronaći načine da ga se poboljša i učini kvalitetnijim, no krećemo se u tom smjeru˝, objašnjava Mark Post, profesor fiziologije sa Sveučilišta Eindhoven. ˝Ovaj proizvod bit će dobar za okoliš, a smanjit će se i potreba za ubijanjem životinja. Ima okus kao pravo meso i ljudi će ga kupovati.˝

Znanstvenici su izdvojili stanice svinje te ih imputirali u druge životinjske proizvode. Stanice su se zatim množile i stvorilo se mišićno tkivo. Vjeruju kako takvo tkivo mogu pretvoriti u odrezak ako pronađu način da ga ožive umjetnim metodama.

30.11.2009. 09:58:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh