« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
BOLESTI DANAŠNJICE

Kurkumin – kemikalija koja bi mogla liječiti jetru

Začin curry sadrži kemikaliju kurkumin koji bi mogao biti vrlo koristan u sprječavanju ili liječenju bolesti jetre

Kurkuma liječi oštećenja jetre
Kurkuma liječi oštećenja jetre (Shutterstock)
Više o

curry

,

ljekovito bilje

,

kurkuma

,

oštećenja jetre

Kurkumin, kemikalija koja je sastavni dio curryja i daje mu poseban okus, mogao bi liječiti oštećenja jetre, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Saint Louis objavljeno u časopisu Endocrinology.

Studija je pokazala da bi kurkumin (prirodno žuto bojilo dobiveno iz biljke kurkume, vrste đumbira) mogao pomoći u sve češćoj bolesti masne jetre pod imenom nealkoholni steatohepatitis (NASH). Ova bolest povezana je s prekomjernom težinom i pretilošću, a može dovesti do fibroze jetre, pa i do ciroze jetre, raka jetre i na kraju smrti. Bolest sve češće pogađa ljude u razvijenim zapadnim zemljama.

Kako kaže jedan od autora studije, dr. Anping Chen, kurkumin bi mogao biti učinkovita terapije za liječenje i prevenciju fibroze jetre, koja je povezana s NASH-om. Visoke razine leptina, glukoze i inzulina česte su kod pacijenata koji pate od dijabetesa tipa 2 i pretilosti, što pak može uzrokovati fibrozu jetre.

Znanstvenici su analizirali učinak kurkumina na visoke razine leptina, koji je ključan za razvoj fibroze jetre. Otkrili su da kurkumin uklanja učinke leptina na aktivaciju jetrenih zvjezdastih stanica koje pak utječu na razvoj oštećenja jetre. Dakle, kurkumin bi se u budućnosti mogao koristiti za sprječavanje ili liječenje bolesti jetre.

31.10.2010. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh