« Zdravlje
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
JESTE LI ZNALI?

Kurkuma za sreću i bolji vid

Ako još uvijek niste kurkumu uvrstili u svakodnevan obrok, sada je najbolje vrijeme.

Magična biljka iz Indije
Magična biljka iz Indije (Pixabay)
Više o

sreća

,

kurkumin

,

kurkuma

Kurkuma i njezin sastojak kurkumin poznati su po svojim anti upalnim i anti oksidanskim svojstvima, a također se smatra razlogom zašto kod starijih građana u Indiji - gdje se kurkuma svakodnevno jede - postoji manje slučaja od obolijevanja od Alzheimera, a osobe pokazuju bolje rezultate kod mjerenja kognitivnih sposobnosti.

U kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu istraživanjem su se analizirali učinci kurkume na ljudima s blagim gubitkom pamćenja.

„Ne znamo na koji točno način kurkuma djeluje, no možda se radi o njezinoj sposobnosti da umanji upale u mozgu, koje se povezuju i s Alzeheimerom i s depresijom", tvrdi dr. Gary Small, voditelj istraživanja.

40 sudionika studije spadali su u dobne skupine između 50 i 90 godina i kod svih je zamijećen blagi gubitak pamćenja. Polovica dobrovoljaca dva puta dnevno tijekom 18 mjeseci konzumirala 90 miligrama kurkume, a ostala polovica njih uzimala je placebo pripravak.

Pritom se mjerila razina kurkume u krvi te kognitivne sposobnosti, čime se pokazalo da su osobe koje konzumiraju kurkumu pokazale napredak u zadržavanju sjećanja i općem emocionalnom stanju - češće su bili dobre volje.

Pri testovima pamćenja, sudionici koji su konzumirali kurkumu pokazali su 28% bolje rezultate nakon 18 mjeseci.

U planu je studija na većem broju ispitanika, kojom se cilja saznati ima li kurkuma jednaki učinak na sve dobne skupine.

Piše: Andrea Holi
13.06.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh