« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
LUDI KINEZI

Kupci izazvali masovnu tučnjavu dok su čekali red za novi iPhone

Najnoviji Appleov iPhone u Kini i još 21 zemlji pušten je u prodaju u petak. Cijena je u rasponu od 4,988 do 6,788 juana (od otprilike 4700 do 6400 kuna)

Fotografija vijesti
Više o

Apple

,

Kina

,

prodaja iPhonea

,

iPhone 4S

Nakon što im je priopćeno da prodaja dugoočekivanog iPhonea 4S neće početi kako je prvotno planirano, bijesni kupci u Kini zasuli su trgovinu jajima, a sukobili su se i s policijom, prenosi Hina.

Apple je nakon incidenta pred svojom središnjom prodavaonicom u ekskluzivnoj pekinškoj četvrti Sanlitunu objavio da će za sada prekinuti maloprodaju novog iPhonea u Kini, ali da će se telefone moći kupiti putem interneta, Appleova kineskog partnera Unicoma te kod ovlaštenih prodavača Appleovih proizvoda.

Prodaja u drugim Appleovim dućanima u Pekingu i još tri u Šangaju protekla je bez problema, a zalihe su brzo rasprodane.

Jedan službenik Applea je megafonom okupljenom mnoštvu pred prodavaonicom u Sanlitunu oko sedam ujutro rekao da se telefoni neće prodavati, kako je bilo planirano, te da se trebaju razići. Kako je masa postajala nemirnija, počeli su se naguravati zaštitari i kupci od kojih su mnogi čekali i smrzavali se cijele noći.

Umiješala se policija i odvukla nekoliko osoba. Na kineskim blogovima su se pojavile fotografije čovjeka koji je donio sirova jaja i dijelio ih ljudima koji su njima zasuli izlog prodavaonice.

"Pothlađeni smo i gladni. Rekli su da nam ih neće prodavati. Zašto? Zašto?", vikao je u kameru televizije Reuters muškarac u dvadesetim godinama. "U red sam stao u 11 navečer, a trg je bio prepun ljudi", rekao je jedan mlađi kupac. "Oko pet ujutro mnoštvo na trgu se probilo i redovi su potpuno nestali. Svi su se tukli, nekoliko je ljudi ozlijeđeno. Policija je počela tući ljude. Samo su se svađali".

Zatvaranje dućana naredila je policija, po izvorima bliskim situaciji.

Najnoviji Appleov iPhone u Kini i još 21 zemlji pušten je u prodaju u petak. Cijena je u rasponu od 4,988 do 6,788 juana (od otprilike 4700 do 6400 kuna).

13.01.2012. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh