« Film
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci

Kultni film "Vlak bez voznog reda" i redatelj Veljko Bulajić gostuju u MM centru!

Film je dobitnik Velike Zlatne arene za najbolji film, scenarij i režiju na Pulskom filmskom festivalu, a na festivalu u Cannesu dobitnik je nagrade francuskih filmskih kritičara CIDALC

Vlak bez voznog reda
Vlak bez voznog reda (MM centar)
Više o

Veljko Bulajić

,

Vlak bez voznog reda

Kultni film Vlak bez voznog reda iz 1959. godine, prvi je dugometražni igrani film redatelja Veljka Bulajića, a vi ga možete pogledati u sklopu programa Kratke slike15. 11. u MM centru od 19:30 sati. 

Prije projekcije, selektorica programa Jelena Ostojić razgovarat će se velikanom hrvatske i jugoslavenske kinematografije, Veljkom Bulajićem.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenim stranicama MM centra.

Nakon drugog svjetskog rata u Jugoslaviji organiziraju se migracije siromašnog seoskog stanovništva Dalmatinske zagore u bogate i plodne panonske krajeve. Cijelo jedno selo putuje vlakom na novu životnu destinaciju. Film prati putovanje i životne priče ljudi koji napuštaju vjekovna ognjišta u potrazi za boljim životom.

Film je dobitnik Velike Zlatne arene za najbolji film, scenarij i režiju na Pulskom filmskom festivalu, a na festivalu u Cannesu dobitnik je nagrade francuskih filmskih kritičara CIDALC. Vlak bez voznog reda prvi je film hrvatske i jugoslavenske kinematografije prikazan u cijelom svijetu, distribuiran u preko 65 zemalja, u Parizu je kontinuirano prikazivan šest mjeseci, a u Moskvi je bio najgledaniji film godine. Vlak bez voznog reda nalazi se u stalnom programu 28 kinoteka u svijetu.

Kratke slike proteklih su tri i pol godine, kroz 4 različite programske cjeline, promovirale nezavisnu i inovativnu filmsku kulturu. Programska cjelina Proširena slika, u okviru koje gledamo Vlak bez voznog reda, posvećena je odnosu suvremene kinematografije prema društveno-političkim događanjima, a posebice prema problematici radničkih prava i (ne)jednakosti.

14.11.2018. 17:00:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh