Metro-portal.hr

objavljeno 14.11.2018. 17:00:52

Kultni film "Vlak bez voznog reda" i redatelj Veljko Bulajić gostuju u MM centru!

Film je dobitnik Velike Zlatne arene za najbolji film, scenarij i režiju na Pulskom filmskom festivalu, a na festivalu u Cannesu dobitnik je nagrade francuskih filmskih kritičara CIDALC

Vlak bez voznog reda
Vlak bez voznog reda (MM centar)

Kultni film Vlak bez voznog reda iz 1959. godine, prvi je dugometražni igrani film redatelja Veljka Bulajića, a vi ga možete pogledati u sklopu programa Kratke slike15. 11. u MM centru od 19:30 sati. 

Prije projekcije, selektorica programa Jelena Ostojić razgovarat će se velikanom hrvatske i jugoslavenske kinematografije, Veljkom Bulajićem.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenim stranicama MM centra.

Nakon drugog svjetskog rata u Jugoslaviji organiziraju se migracije siromašnog seoskog stanovništva Dalmatinske zagore u bogate i plodne panonske krajeve. Cijelo jedno selo putuje vlakom na novu životnu destinaciju. Film prati putovanje i životne priče ljudi koji napuštaju vjekovna ognjišta u potrazi za boljim životom.

Film je dobitnik Velike Zlatne arene za najbolji film, scenarij i režiju na Pulskom filmskom festivalu, a na festivalu u Cannesu dobitnik je nagrade francuskih filmskih kritičara CIDALC. Vlak bez voznog reda prvi je film hrvatske i jugoslavenske kinematografije prikazan u cijelom svijetu, distribuiran u preko 65 zemalja, u Parizu je kontinuirano prikazivan šest mjeseci, a u Moskvi je bio najgledaniji film godine. Vlak bez voznog reda nalazi se u stalnom programu 28 kinoteka u svijetu.

Kratke slike proteklih su tri i pol godine, kroz 4 različite programske cjeline, promovirale nezavisnu i inovativnu filmsku kulturu. Programska cjelina Proširena slika, u okviru koje gledamo Vlak bez voznog reda, posvećena je odnosu suvremene kinematografije prema društveno-političkim događanjima, a posebice prema problematici radničkih prava i (ne)jednakosti.

14.11.2018. 17:00:52
http://metro-portal.hr/kultni-film-vlak-bez-voznog-reda-i-redatelj-veljko-bulajic-gostuju-u-mm-centru/115380/