« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
DUBROVNIK

Kukasti križevi osvanuli na platou Srđa

Gradonačelnik Andro Vlahušić u priopćenju za javnost je osudio antisemitske grafite na području grada Dubrovnika gdje tvrtka Razvoj golf d.o.o. planira gradnju golf parka

Kukasti križ
Kukasti križ (Razvoj golf/CROPIX)
Više o

Dubrovnik

,

kukasti križ

,

antisemitizam

,

Srđ

,

nacistički simboli

Zbog iscrtanih kukastih križeva na platou Srđa, na kojem je predviđena izgradnja golfskoga parka, direktor tvrtke "Razvoj Golf" d.o.o. Eran Shraga poslao je pismo dubrovačkome gradonačelniku Andri Vlahušiću u kojemu prosvjeduje u ime tvrtke i investitora i izražava ogorčenost zbog "grube provokacije".

U pismu gradonačelniku direktor Shraga podsjeća kako se već jedanput dogodilo da je netko nepoznat "ukrasio Srđ kukastim križevima", no tvrtka je tada uklonila te nacističke simbole ne želeći time uzbunjivati javnost. "Ponovljeno obilježavanje Srđa neprimjerenim, neciviliziranim i zakonom zabranjenim obilježjima ne možemo a da ne shvatimo kao smišljenu i grubu provokaciju protiv investitora koji su većinom izraelski državljani i pripadnici židovskog naroda", ističe u pismu direktor tvrtke te dodaje kako očekuje brzu i odlučnu akciju u pronalaženju počinitelja.

Priopćenjem za javnost reagirao je i gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je osudio antisemitske grafite na području grada Dubrovnika. "Zgroženi smo i osupnuti pojavom zakonom zabranjenih nacističkih simbola u grafitima koji su iscrtani na nekoliko lokacija na Srđu. Najoštrije osuđujemo takve radnje te ovim putem pozivamo policiju da poduzme maksimalne napore kako bi se počinitelji pronašli i kaznili, a komunalne službe u najkraćem će roku ukloniti uvredljive poruke", stoji među ostalim u priopćenju gradonačelnika Vlahušića.

On ističe da je Dubrovnik primjer tolerancije koja se gradila stoljećima te kako se "nikada neće dopustiti da se duh suživota vjera i naroda uništava nepromišljenim djelima pojedinaca koji na taj način vrijeđaju sve Dubrovkinje i Dubrovčane bez iznimke". (hina/metro-portal)

17.11.2010. 11:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh