« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
NEMA VIŠE STRPLJENJA

Sindikati Vladi dali da bira između referenduma i generalnog štrajka

VIDEO: Od prosvjeda i štrajka sindikati će odustati ako na sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor ipak postignu dogovor o održavanju referenduma

Mladen Novosel (SSSH), Ozren Matijašević (HUS), Vilim Ribić (MHS)
Mladen Novosel (SSSH), Ozren Matijašević (HUS), Vilim Ribić (MHS) (Dragan Matić/CROPIX/Infopunkt.tv)
Više o

referendum

,

sindikati

,

prosvjed

,

Jadranka Kosor

,

Ozren Matijašević

,

Vilim Ribić

Čelnici sindikalnih središnjica najavili su danas da će radi ostvarenja prava građana na referendum početkom prosinca održati niz prosvjeda po hrvatskim gradovima te 10. prosinca, na Dan ljudskih prava, organizirati generalni štrajk i veliki prosvjed u Zagrebu. Ako Vlada ne ispoštuje volju 717.000 građana za održavanjem referenduma, sindikati su također spremni organizirati potpisivanje peticije za prijevremene izbore jer vlast koja proturiječi volji otprilike istog broja birača koji su joj omogućili dolazak na vlast gubi demokratski legitimitet, rečeno je na konferenciji za novinare.

Sindikati se neće pomiriti s "nečasnim manevrima" u politici i pravnom sustavu kojima je izigrana volja 717.000 građana, te će 30. studenog održati Svesindikalni sabor a potom započeti seriju prosvjeda - 3. prosinca u Rijeci, 4. prosinca u Puli, 6. prosinca u Osijeku i 8. prosinca u Splitu. Prosvjedne aktivnosti trebale bi kulminirati velikim prosvjedom u Zagrebu 10. prosinca, kada će se održati i generalni štrajk u svim sektorima u kojima ga je moguće organizirati, najavio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Od prosvjeda i štrajka sindikati će odustati ako na sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor, koji je zakazan za petak, 19. studenog, ipak postignu dogovor o održavanju referenduma. Na tom sastanku također će zatražiti pregovore o sindikalnim zahtjevima za promjenom gospodarskog i socijalnog stanja u zemlji koji trebaju završiti do 22. prosinca. Ako se dotad ništa ne dogovori, početkom iduće godine slijedi novi ciklus prosvjednih aktivnosti, uključujući i još jedan generalni štrajk.

Sindikalni čelnici optužili su Vladine dužnosnike da su govorili neistinu kada su tvrdili da bi provedba referenduma o izmjenama Zakona o radu stajala 170 milijuna kuna jer je za trošak sličnog referenduma, onog o ulasku u EU, predviđeno samo 50 milijuna kuna. Sadašnja borba protiv korupcije je hvalevrijedna, ali ako ljudi na visokim položajima ne smiju krasti ne bi smjeli ni lagati, kaže Ribić. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ustvrdio je pak kako je, po njegovim informacijama, od tih 170 milijuna kuna nenamjenski potrošeno 158 milijuna kuna, pa bi se trebala utvrditi i kaznena odgovornost onih koji su to učinili.

Također je ponovno napao Ustavni sud zbog presude da je provedba referenduma nepotrebna, istaknuvši kako je Ustavni sud jedna od rijetkih institucija kojima se u novom proračunu ne režu sredstva nego čak povećavaju, pa je jasno zašto ustavni suci preferiraju volju vladajućih nasuprot volji 717.000 građana. Sindikalci stoga opet traže izmjene zakona i Ustava koje će omogućiti provedbu građanskih referenduma te predlažu da za raspisivanje referenduma bude dovoljno 200.000 potpisa u roku pet tjedana. (hina/metro-portal)

17.11.2010. 13:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh