« Život
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
MULTIPRAKTIK

Kuhinjska sol - višenamjensko čudo

Natrijev klorid je više od kuhinjske soli koja služi kao neizbježni začin pri kuhanja raznih jela, on je multipraktičan i može vam olakšati svakodnevni život

Više o

kućanski poslovi

,

sol

,

natrijev klorid

,

kuhinjska sol

Osim što je esencijalna za ljudsko tijelo, kuhinjska sol ima i druge korisne primjene u našem kućanstvu, ali i šire. Ne samo da čini jela ukusnijima nego pomaže da naše prometnice ostanu prohodne za vrijeme hladnih zimskih mjeseci.

Donosimo vam nekoliko iznenađujućih savjeta na koji način možete iskoristiti natrijev klorid u vašem kućanstvu, piše ecosalon.

Svijeća koja ne kapa - Ako želite spriječiti mrlje od voska na vašem novi stolnjaku, svijeću uronite i namačite dva do tri sata u jako posoljenoj vodi.

Smrad zagorene hrane - Prolili ste hranu po štednjaku ili po peĆnici dok je još vruća? Nema problema, prstohvat soli i malo cimeta eliminirat će smrad zagorene hrane samo morate promptno reagirati. Nakon što se pećnica osuši samo obrišite sol, a s time će otići i sama mrlja.

Dezinfekcija spužvi - Kuhinjske spužve ili krpe pravo su leglo bakterija i izvori neugodnih mirisa. Kako bi ih dezinficirali i uklonili smrad, isperite ih, dobro ocijedite, te ih namočite 2 do 3 sata u hladnoj i dobro posoljenoj vodi.

Produljuje radni vijek metle - Ako želite da vam vaša metla od prirodnih vlakna dulje traje, prije prvog korištenja umočite ju u vruću i slanu vodu.

Ubod pčele - Ako vas je ubola pčela kuhinjskom soli možete smanjiti i bol i oteklinu. Prvo izvadite žalac, ubod isperite vodom, a potom bolno mjesto namažite s gustom smjesom soli i vode.

Čišćenje dimnjaka - Ako ubacite šaku soli u vatru, ne samo da ćete dobiti živahni žuti plamen nego ćete pomoći da se čađa nakupljena na stjenkama dimnjaka opusti, a time će zrak lakše cirkulirati.

Zubobolja - Ispiranje usne šupljine slanom otopinom može smanjiti zubobolju, te umanjiti bol prilikom upale grla i afti. Otopite dvije čajne žličice soli u malo toplo vode, te otopinom isperite usnu šupljinu, mućkajući 20-ak sekundi. Isprva će peći, ali djeluje.  

Smrznuta odjeća - Ako želite spriječiti da vam se oprana odjeća smrzne nakon što ste ju objesili, u vašu perilicu za rublje, prilikom programa ispiranja, ubacite malo soli.

Pokvareno mlijeko - Ako želite spriječiti da se svježe mlijeko pokvari, odnosno produžiti mu rok upotrebe u tetrapak ubacite prstohvat soli, te ga snažno protresite da se smjesa ravnomjerno rasporedi.

Čišćenje umjetnog cvijeća - Tko ima vremena čistiti svaku pojedinačnu laticu? Nitko, a sada postoji lakši način da vratite prirodan i svjež izgled vašem umjetnom cvijeću. Uzmite veliku plastičnu vreću, u nju stavite cvijeće i šalicu soli, te ju snažno protresite. Sol će ukloniti svu prašinu i nakupine smeća.

Gorka kava - Prejako pržena kava ima gorak okus, no ako vam se to ne sviđa dodajte malo soli i gorčina će nestati.

Uklanjanje tvrdokornih mrlja - Svi znamo da mrlje od vina, krvi i znoja vrlo teško odlaze sa tkanina, no sol može doskočiti tom problemu. Mrlje od vina obrišite, te pospite sol da upije što više tekućine iz tkanine. Mrlje od krvi možete ukloniti tako da tkaninu prvo namočite u hladnoj i slanoj vodi, a potom ju operete u toploj vodi sa sapunicom. Kako bi uklonili tragove znoja sa odjeće trebate sa spužvom utrljati blagu otopinu načinjenu od jedne čajne žličice sol otopljene u šalici tople vode.

Smrzavanje stakala - Kako bi izbjegli smrzavanje u rano jutro dok čistite led sa prozora vašeg limenog ljubimca operite sva stakla, iznutra i izvana, sa slanom vodom, a potom obrišite sa suhom krpom. Dok će ostali susjedi kleti majku prirodu vi ćete bezbrižno sjesti u auto i krenuti svojim putem.

Mladenačka koža - Da bi povratili sjaj vašoj koži utrljajte smjesu soli i maslinovog ulja, nakon što ste se izmasirali kružnim potezima ostavite otopinu da djeluje nekoliko minuta, a potom ju isperite. Masaža pojačava cirkulaciju, maslinovo ulje vlaži vašu kožu, a sol uklanja mrtve stanice. Vrlo jednostavan i jeftin piling.

 

 

03.11.2011. 11:16:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh