« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Tehnologija budućnosti

Kuhinja koja sama uzgaja hranu

Ako ste mislili da je kuhinjska tehnologija dosegnula svoj vrh s izumom mikrovalke, gadno ste se prevarili

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

kuhinja

,

budućnost

,

uzgoj hrane

Kuhari budućnosti uskoro bi mogli upotrebljavati zatvorenu biosferu koja sama uzgaja povrće te ribu, spremne da ih se pripremi potpuno svježe. Zvuči kao znanstvena fantastika, no ova vrsta tehnologije već je u fazi razvoja.

Studija je pokazala kako tehnologija može očuvati kvalitetu života dok se istovremeno štedi na energiji i vodi.  Od zanimljivih izuma može se izdvojiti mašina za pranje posuđa koja pere uz pomoć zvučnih valova, te tzv. ˝štedljivi hladnjaci˝ koji sugeriraju recepte ovisno o tome što se nalazi u njima pa čak i recikliraju otpatke.

No najviše impresija ostavlja samoopskrbna kuhinja tj. biosfera koju je napravila kompanija Philips, a svrha joj je proizvodnja svježe ribe i povrća tijekom perioda od 52 tjedna godišnje. Uz to proizvodi i vodik koji se može upotrijebiti kao pogonsko gorivo za automobile.

Naime, biljke proizvode kisik kojim se opskrbljuje akvarij. Njega pak čistim održavaju račići koji također mogu poslužiti kao hrana. Domaćinstvo će moći koristiti otpadnu vodu iz akvarija koja će se pročišćavati pomoću trske, te koristiti za pranje pa čak i piće.

Stručnjaci uz to navode kako je cijeli koncept osmišljen da funkcionira uz mali utrošak energije te uz maksimalan učinak.

12.10.2009. 13:23:50
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Maximilian
    12.10.2009. 15:35
    zakon:))))))))))
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh