« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ZANIMLJIVO

Kuda ide salo kad gubimo kilograme?

Kako biste izgubili 10 kilograma masnoća, potrebno vam je udahnuti 29 kilograma kisika, proizvesti 28 kilograma ugljikovog dioksida i 11 litara vode

Salo, zapravo, izdišemo ...
Salo, zapravo, izdišemo ... (Shutterstock)
Više o

ugljični dioksid

,

disanje

,

salo

,

trigliceridi

Mršavljenje je stalna tema razgovora, no o jednoj se stvari zapravo izuzetno malo govori - kuda odlaze ti kilogrami koje gubimo? Možda vam se pitanje na prvu čini čudnim, ali razmislite malo - niste ništa odrezali sa sebe, jednako često ste išli na WC kao i inače, a najednom imate 5 ili 10 kilograma manje ....

Dok su jedni tvrdili kako se salo pretvara u energiju prilikom mršavljenja, drugi pak vjeruju da se na određen način izlučuje iz organizma ili pretvara u energiju, znanstvenikAndrew Brown sa Sveučilišta News South Wales naglašava da ga zapravo izdahnemo u obliku ugljikovog dioksida.

Ako je vjerovati rezultatima njegovog istraživanja, višak ugljikohidrata i i proteina se pretvara u kemijske spojeve trigliceride, a zatim se transformiraju u masne stanice. Kada želite izgubiti kilograme, morate razgraditi trigliceride, što znači 'otključati' ugljik pohranjen u masnim stanicama.

Kako biste izgubili 10 kilograma masnoća, potrebno vam je udahnuti 29 kilograma kisika, proizvesti 28 kilograma ugljikovog dioksida i 11 litara vode.

"Nevjerovatno je koliko mnogo predsrasuda i neznanja postoji o metaboličkim procesima mršavljenja. Točan odgovor na pitanje što se događa s masnim naslagama kada smršamo je ovaj - većinu tih stanica izdahnemo u vidu ugljikova dioksida. Salo, zapravo, odlazi u zrak", pojasnio je znanstvenik Ruben Meerman, suradnik na istraživanju.

E, pa onda - dišite!

30.09.2016. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh