« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

Kućni pripravci za zaštitu kože od hladnoće

Prirodne maske i kreme koje sadrže ružinu vodicu ili pasiranu bundevu odlične su za njegu kože tijekom hladnih i vjetrovitih dana

Zaštitite se
Zaštitite se (DeviantArt)
Više o

zaštita

,

koža

,

hladnoća

Hladnoće su stigle, a tijekom tog dijela godine posebnu je pozornost potrebno posvetiti njezi kože, ruku i usana. Stoga posegnite za prirodnim balzamima na bazi kokosova ulja koje možete obogatiti eteričnim uljima po izboru.

Prirodne maske i kreme koje sadrže ružinu vodicu ili pasiranu bundevu odlične su za njegu kože tijekom hladnih i vjetrovitih dana.

Za užitak u njegujućim kupkama najbolje je pak posegnuti za lavandom. Ova biljka djeluje antiseptički i antibakterijski, a u vanjskoj primjeni smiruje manje kožne infekcije, liječi ugrize kukaca i opekline.

Sastavni je dio mnogih ljekovitih kupki, osobito onih za liječenje problema s cirkulacijom i reumatskih bolova, a uspješno smiruje i različite tipove groznica. Preporučljiva je i kod psihičkih tegoba u menopauzi, a kod niskog tlaka kupka poboljšava opće stanje i osvježava.

Eterično ulje lavande korisno je u vanjskoj uporabi, a dobro ga je razblažiti tako da stavite tri kapi na svakih deset litara temeljnog ulja (primjerice, maslinova).

Tom mješavinom možete masirati čelo i sljepoočnice kod glavobolje i stresa, a masiranje donjeg dijela trbuha i donjeg dijela leđa olakšava bolne mjesečnice. Masaže pomažu i protiv bolova u mišićima.

U kozmetici se vodica od lavande upotrebljava za njegu nježne i osjetljive kože te kao antiseptičko sredstvo protiv prištića, a eterično ulje lavande, razrijeđeno u temeljnom ulju, potiče razgradnju tvrdokornog celulita.

Aloe vera biljka je koju od davnina koriste u liječenju i uljepšavanju. U narodnoj medicini koriste se listovi ubrani s biljaka starih od dvije do tri godine. Sok se izlučuje kad se zareže list, a želatina se uzima iz središnjeg dijela lista, gdje se nalaze stanice bogate sluzi.

Želatina stimulira imunosni sustav organizma, a posjeduje i antibiotičko, protuupalno i antiseptičko djelovanje. To je čini vrlo korisnom za liječenje određenih kožnih bolesti, kao što su razni ekcemi i psorijaza.

Ima vrlo široku uporabu za ublažavanje, vlaženje i liječenje opeklina (uključujući opekline od sunca), rana, akni, analnih naprslina i hemoroida. Aloe vera također može pomoći pri reumatskim bolestima. U obliku krema, sprejeva i kapljica aloe vera idealno je sredstvo za njegu kože, alergije, zacjeljivanje rana i opeklina, zaustavljanje krvarenja iz rana, kod bolova u zglobovima i mišićima, za njegu zubi i usne šupljine, bolesti očiju, za akne, seboreju, prhut.

Budući da blagotvorno djeluje na kožu, aloe vera često se koristi u kozmetici. Izvanredno vlaži kožu jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja. Odlična je u sredstvima za suhu, osjetljivu i oštećenu kožu, ublažava i otklanja staračke pjege po rukama. Kućne biljne pripravke dobro je obogatiti mlijekom, jogurtom, medom i hladno prešanim uljima

15.12.2019. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh