« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Kućni ljubimci - kako spriječiti i liječiti toplinski udar

Iako bi mogli pomisliti kako je rješenje samo ohladiti psa/mačku treba naglasiti kako stvar nije baš tako jednostavna

Pripazite malo na kućne ljubimce po vrućinama
Pripazite malo na kućne ljubimce po vrućinama (Arhiva)
Više o

kućni ljubimci

,

toplinski udar

,

pas

,

mačka

Toplinski udar je česta pojava za ljetnih mjeseci i nije neobično da pogodi i kućne ljubimce. Iako je toplinski udar najbolje spriječiti treba znati i kako pomoći psu ili mački koji su ga doživjeli.

Vlasnici kućnih ljubimaca se moraju pridržavati nekoliko pravila kako bi spriječili neželjene posljedice toplinskog udara.

Prvo i osnovno pravilo je da ne ostavljate životinje u zatvorenom prostoru, poput auta, tijekom ljetnih mjeseci, da ne istrčavate psa i da ga ne vodite u duge šetnje tijekom najtoplijeg dijela dana. Osim toga, osigurajte životinji svježu vodu za piće.

Iako bi mogli pomisliti kako je rješenje samo ohladiti psa/mačku treba naglasiti kako stvar nije baš tako jednostavna. Moguć je čitav niz komplikacija uslijed toplinskog udara i uvijek je najbolje potražiti pomoć veterinara.

Toplinski udar je ozbiljan problem i može se dogoditi da zbog njega životinje i uginu. Držite se ovih nekoliko pravila kako bi spriječili ozbiljnije posljedice, pa i smrt, svog ljubimca ukoliko doživi toplinski udar.

1. Što prije sklonite životinju u hlad ili rashlađenu prostoriju

2. Mlakom vodom lagano polijevajte životinju, obložite je mokrim ručnicima i dajte joj vodu za piće

3. Usmjerite životinju prema strujanju zraka, prozoru, ventilatoru ili klima uređaju

4. Pripazite na tjelesnu temperaturu životinje, nikako je ne smijete previše ohladiti

Posjet veterinaru je nužan, bilo da se životinja osjeća bolje ili ne dolazi k sebi i malaksala je. Čak i ako se životinja počne ponašati uobičajeno treba je odvesti na pregled jer se nebrojeno puta dogodilo da životinja ugine dan kasnije zbog oštećenja unutarnjih organa.

 

26.06.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh