« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PAS, MAČKA, ZAMORAC

Kućni ljubimac kao poklon - da ili ne?

Poklanjanje životinja vrlo je rizično, a najgore na kraju završavaju upravo sami ljubimci

(DeviantArt)
Više o

pokloni

,

božićni pokloni

,

kućni ljubimac

Svako dijete prije ili kasnije poželi kućnog ljubimca, najčešće psa ili mačku, ali brigu o životinji na kraju moraju preuzeti roditelji, čega često puta nisu svjesni pa popuštaju djetetovim željama i obećanjima.

Kućni ljubimci nalaze se visoko na popisu želja uoči rođendana i blagdana pa tako udomljavanje ili kupnja životinja postaje posebno popularna upravo u vrijeme Božića.

No, prije nego se odluče na "dlakavo" proširenje obitelji, roditelji i prijatelji trebaju dobro razmisliti u što se upuštaju.

Naime, životinjica nije plastični autić kojeg se može spremiti u kut kada prestane biti zanimljiva, te se o njoj treba brinuti svaki dan i odvajati vlastito slobodno vrijeme. Između vođenja u šetnju, hranjenja i čišćenja često prvotna ljubav i želja prerastu u teret i stres pa ljubimci nakon nekoliko mjeseci završavaju na ulici.

Udruge za zaštitu životinja upozoravaju da nakon Božića nekoliko tisuća životinja redovito završi po šinterajima ili je prepušteno hladnoći, gladi i svim opasnostima koje vrebaju na cesti. Božić i ljetni praznici tako se pretvaraju u najnesretnija razdoblja za neželjene kućne ljubimce koji su nabavljeni spontanom odlukom ili dobiveni kao poklon.

Udruge stoga pozivaju članove obitelji da dobro promisle o promjenama koje će u kuću donijeti novi član te odluče imaju li uistinu vremena za brigu o životinji ili ne. Također, ukoliko prijatelju namjeravate pokloniti kućnog ljubimca prethodno se obavezno raspitajte o njegovim željama, pri čemu nisu dovoljni usklici u stilu "Obožavam životinje!" i "Psi su tako slatki!"

17.12.2009. 22:44:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh