« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
OBRATITE PAŽNJU

Kućne opasnosti za dišne putove

Skrivena prašina, klice i druge "agresivne" supstance pogoršavaju simptome kod osoba s kroničnim problemima dišnih putova

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

prašina

,

obrnuta kuća

,

dišni putevi

,

opasnosti

Pušenje predstavlja ogromnu prijetnju za pluća osobama koje boluju od kroničnih upala dišnih putova i to nije iznenađujuće. Duhanski dim sadrži više od 4000 štetnih sastojaka, uključujući i 43 koji uzrokuju rak. Gradski smog i zagađeni zrak drugi su bitan uzrok pogoršanja zdravlja oboljelih.

Ali ovo nisu jedini faktori koji ugrožavaju vaše zdravlje. Prašina, klice i druge štetne supstance mogu pogoršati simptome. Rizici su posebno povećani kod 20 % pacijenata koji pate od alergija. Možda ćete biti iznenađeni što neki predmeti u kuće mogu izazovati probleme.

1. Cjevi pune prašine - kalorifer grijalice, peći koje ispuhuju zrak i klima uređaji mogu biti puni prašine i drugih štetnih čestica koje će se širiti po kući. Ukoliko se povremeno čiste, to može umanjiti ovaj problem.

2. Tepisi koji sakupljaju prašinu i prljavštinu - tepisi su drugi veliki izvor prašine i prljavštine. Svaki put kada hodate po tepihu raspršujete oblak prašine - vidljiv ili nevidljiv. Tepisi od zida-do-zida izazivaju veće probleme jer su veći (i tako zadržavaju više prljavštine) i teže ih je očistiti. Ukoliko osoba boluje od kroničnih bolesti dišnih puteva, najbolje je da ima samo drveni pod.

3. Proizvodi za čišćenje koji ispuštaju pare - sredstva za čišćenje, sprej za poliranje i ostala sredstva, naročito ona koja se koriste u kupaonici i sadrže izbjeljivač ili amonijak mogu biti vrlo štetna. Preporuča se upotreba ekoloških sredstava ili korištenje staromodnih načina čišćenja kao što su sapun i voda, soda bikarbona i ocat.

4. Vlaga koja izaziva pojavu bakterija i plijesni - od tuš-kabina do podruma i kuhinjske spužve, izvori vlage u kući omogućavaju razvoj bakterija. Pojačajte ventilaciju u kupaonici i kuhinji. Često mijenjajte kuhinjske spužve, ali i one za kupanje. Izmjerite vlažnost zraka i gledajte da u prostoriji bude ispod 40 % tako što ćete uključiti klima uređaj ili grijalicu.

5. Kućni ljubimci - mačke i psi su divno društvo, ali nose sa sobom prljavštinu i dlake koje iritiraju dišne puteve. Kupajte vašeg psa dva puta mjesečno i držite ga dalje od spavaće sobe.

21.03.2011. 16:45:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh