« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
ZNATE LI?

Kućanski problemi deratizacije i dezinsekcije

Znate li koje sve bolesti mogu prenijeti žohari, mravi, štakori i miševi i kako se zaštiti?

Eko-deratizacija
Eko-deratizacija (Arhiva)
Više o

kućanstvo

,

dezinfekcija

,

deratizacija

,

dezinsekcija

,

Eko-deratizacija

Mravi, žohari, štakori i miševi su najčešći problem u kućanstvu. Bilo da živite u kući ili stanu, postoji mogućnost da se  nađete u problemu kojeg treba riješiti.

Poznato je da ima bezbroj slučajeva u kojima su mravi i žohari prenosioci ili rezervoari zaraznih bolesti, izazivači alergija i neugodnih uboda. Mravi dolaze u različitim oblicima i veličinama i stvaraju velike probleme te mogu prenijeti neke uzročnike bolesti kao što su Salmonella spp. i Clostridium spp.

U naše domove mravi obično ulaze kroz sitne pukotine i otvore stoga treba otkriti odakle dolaze i zatvoriti ta mjesta. Najčešće dolaze iz raznih cijevi ili pukotina u vratima, prozorima ili na zidovima. Kuhinja je idealno mjesto gdje mravi vole obitavati jer im je to najveći izvor hrane.

Žohari se smatraju štetočinama, iako samo oko 30 vrsta žohara živi u urbanim područjima što je manje od 1% ukupne vrste. Vrste koje su se prilagodile životu uz čovjeka predstavljaju veliki higijenski problem za čovjeka. Prehrambene proizvode zagađuju svojim izmetom i prisutnošću. Uzročnici su i mnogih alergija u odraslih i djece, dokazano je da kod djece mogu izazvati astmu.

Alergeni se nalaze u slini žohara, fecesu, sekretima, ljuskama oklopa i mrtvim tijelima žohara. Pogoduje im nečistoća jer se hrane ostacima hrane.

Najčešće ih možemo pronaći u skladištima, kuhinjama, kupaonama(potrebna im je voda za razvoj) i sl. Za čovjeka su još opasni kao prenositelji nekih bolesti kao: tuberkuloza, kolera, tifus, guba itd.

Pošto su noćne životinje dosta ih je teško za otkriti, otporni su na insekticide, sposobni su dugo preživjeti bez hrane i brzo se razmnožavaju. Jedna od najboljih preventivnih mjera je održavanje čistoće u prostorijama za život, pogotovo u prostorijama koje služe za držanje i pripremu hrane.

Žohari, faraonski mravi, buhe, stjenice, uši, ose, stršljeni i drugi kukci te miševi i štakori nepoželjni su i mogu biti opasni za zdravlje kad nasele stambene i poslovne prostore.

Da bi se učinkovito riješili mrava i žohara potrebno je provest dezinsekciju stana, kuće ili poslovnog objekta. Dezinfekcija je postupak uništavanja patogenih (štetnih) mikroorganizama te  postupak uništavanja kukaca i insekta koji prenose razne bolesti.

Kao opća mjera podrazumijeva mehaničke, fizikalne, biološke ili kemijske mjere koje se provode u cilju sprečavanja zadržavanja, razmnožavanja, smanjenja broja štetnih člankonožaca (Arthropoda) i održavanja njihovog broja ispod praga štetnosti, radi osiguranja kvalitetnih higijenskih i sanitarno-tehničkih uvjeta na površinama, u prostorima i objektima.

Više o provođenju dezinsekcije možete saznati OVDJE.

Osim mrava I žohara, štakori I miševi su također nametnici koji  mogu ugroziti naše zdravlje.

Ponekad uzrok infestacije glodavcima i kukcima možemo biti i mi sami. Usred zahlađenja i nepovoljnih vremenskih uvjeta štakori i miševi  traže zaklon i hranu po kućama i ostalim zatvorenim objektima ( štale, garaže, skladišta, itd...). 

Neke od bolesti koje mogu prenijeti glodavci (štakori i miševi) su:

Leptospiroza - je zarazna bolest životinja i čovjeka. Riječ je o zoonozi koja se obično prezentira kao kratkotrajna bolest uz povišenu temperaturu te dobar ishod, dok se rjeđe javlja kao Weilova bolest (teško oštećenje jetre, bubrega i drugih organa). Ljudi se zaraze izravnim kontaktom s inficiranim životinjskim urinom ili tkivom ili neizravno, kontaktom s kontaminiranom vodom ili tlom. Uobičajeno ulazno mjesto je oštećena koža ili eksponirane sluznice (konjunktive, nosa, usne šupljine)

Salmoneloza-Miševi i štakori mogu svojim izmetom i mokraćom onečistiti uskladištene namirnice i već gotovu hranu ako je ostavimo nezaštićenu. Najčešći klinički oblik salmoneloze je pojava mučnine, povraćanja, grčeva u trbuhu i proljeva i to 6-48 sati nakon konzumiranja zaražene hrane

Toksoplazmoza:  Uzročnik toksoplazmoze je mikroorganizam Toxoplasma gondii, čiji su najznačajniji domaćini mačke i njima srodne vrste. Mačka se zarazi jedući meso zaraženih glodavaca i ptica. Čovjek se najčešće zarazi preko prljavih ruku nakon doticaja sa zaraženom mačkom, dok se djeca mogu zaraziti u prljavim pješčanicima, igralištima i u dvorištima gdje mačke defeciraju. Također je moguć unos uzročnika u organizam putem toplinski nedovoljno obrađenog mesa ili kontaminirane vode. Bolest često prođe bez simptoma ili sa simptomima prehlade. Toksoplazmoza je izrazito opasna kod trudnica jer može dovesti do pobačaja, preranog poroda te oštećenja organa fetusa.

Hemoragična groznica s bubrežnim sindromom poznata je još i kao "mišja groznica". Virus se izlučuje u okoliš mokraćom, stolicom i slinom glodavaca, a čovjek se najčešće zarazi udisanjem zaraženog aerosola. Češće se javlja u tzv. mišjim godinama kada se nakon prethodno blage zime poveća broj glodavaca. Prvi simptomi javljaju se nakon inkubacije od 2 do 4 tjedna simptomima koji mogu nalikovati gripi, kao što su povišena temperatura, glavobolja, križobolja, bolovi u trbuhu.

Uz prevenciju i primjenu suvremenih, sigurnih i djelotvornih mjera suzbijanja štetnika stručnim mjerama deratizacije i dezinsekcije je vrlo uspješno. S povjerenjem se  obratite stručnjacima iz Eko -deratizacija kojima je zadovoljstvo kupaca njihovom uslugom bit svih aktivnosti koje provode (deratizacija, dezinsekcija,dezinfekcija)  te u tom smislu su uspostavili sustav upravljanja kvalitetom i okolišem koji upravlja procesima za identifikaciju potreba kupaca i njihovih očekivanja

Eko deratizacija d.o.o. je tvrtka koja poslovnu orijentaciju veže za potrebe i zahtjeve korisnika usluge, koja se prilagođava suvremenoj tehnologiji kako bi ispunila zahtjeve korisnika ,koja se organizira na suvremeni način kako bi mogla djelovati konkurentno na svim tržištima ,koja u svim svojim aktivnostima vodi računa o zaštiti i očuvanju okoliša. Stoga, obratite im se povjerenje i zaštitite sebe i svoje najmilije na vrijeme.

13.03.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh