Kruh deblja - osim ako ne napravite ovo ;)
Ako ste među onima koji se teško odriču kruha, obradovat će vas informacija da postoji mogućnost da ga ne izbacite iz prehrane, čak i ako želite da smršate
Tajna trika leži u tome da nakon kupovine ili pečenja kruha samo ga stavite u zamrzivač, jer učinak hlađenja i zamrzavanja škrob pretvara u otporni škrob. Možda zvuči čudno, ali ovim potezom tijelo apsorbira mnogo manje kalorija kada jedete kruh.
Otporni škrob, međutim, ima i druga korisnija svojstva koja se odnose na činjenicu da stvara hranu za crijevne bakterije. Ovo je jedan od razloga zašto stručnjak za prehranu dr. Michael Mosley voli držati svoj kruh u zamrzivaču i odmrzava ga i koristi po potrebi.
"Otporni škrob znači da tijelo apsorbira manje kalorija i da ih je stoga više dostupno crijevnom mikrobiomu (crijevnim bakterijama), što dobrim bakterijama daje nešto čime mogu da se hrane i uz pomoć čega mogu da se razmnožavaju", objašnjava on.
Bijeli kruh je inače poznat po visokom glikemijskom indeksu, zbog čega razina šećera u krvi prebrzo raste. Ako zamrznete kruh, stvara se veći udio otpornog škroba, što znači da se jednom zamrznuti kruh sporije probavlja u tijelu i kao rezultat toga ne izaziva nagli i ekstremni porast šećera u krvi, kao što se događa kod svježeg kruha. Ova vrsta procedure također smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
I prepečeni kruh dobar je za liniju
Poput zamrzavanja kruha, tostiranje kruha prije jela mijenja molekule škroba, koji zauzvrat bolje djeluju na probavljanje i manje je vjerojatno da će izazvati nagle skokove šećera u krvi.
Potvrdila je to i studija Sveučilišta Oxford Brookes iz 2008. koja je pokazala da prepečeni kruh izaziva 25 posto nižu reakciju šećera u krvi u poređenju sa svježim kruhom.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar