« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
UKLJUČENJE

Krško se krajem tjedna vraća u mrežu

Vrijednost energije koju dnevno proizvede nuklearka Krško iznosi oko jedan milijun eura

Krško
Krško (Wikipedia)
Više o

NE Krško

Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost najavila je da će se NE Krško ponovno pokrenuti krajem ovog tjedna, prenosi Hina. 

Inspekcija te uprave danas u Krškom provjerava kako se odvijaju pripreme za ponovno uključenje i otklanjanje nekih teškoća koje su konstatirane nakon automatskog isključivanja nuklearke prošle srijede. Dodatne informacije iz nuklearke Krško o tome se jutros nisu mogle dobiti.

Ljubljansko "Delo" danas navodi da u nuklearci još ne mogu najaviti točan datum ponovnog uključenja u mrežu, a zanijekali su i ranije najave da će se to dogoditi već u srijedu. Direktor uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar izjavio je za "Delo" da još ne raspolaže svim podacima o tome kako je saniran problem za koji je nakon zaustavljanja nuklearke utvrđeno da postoji u sustavima ulja za podmazivanje turbine i ulja koje osigurava nepropusnost glavnog generatora, ali da će vrijeme do ponovnog puštanja nuklearke u rad biti iskorišteno i za uklanjanje manje greške na glavnoj pumpi reaktora. Za taj problem se i ranije znalo, pa će biti riješen sada kako nuklearku ne bi trebalo još jednom zaustavljati prije njena redovnog godišnjeg remonta sljedeće godine.

Automatsko isključenje nuklearke zbog automatskog zaustavljanja, do kojega je prošle srijede došlo uslijed pada napona nakon "ispadanja" jednog dalekovoda, nije uzrokovalo nikakve štetne ekološke posljedice, u Sloveniji i Hrvatskoj zbog toga nije bilo redukcija struje, a potrebna energija osigurava se iz drugih izvora. Vrijednost električne energije koju dnevno proizvede nuklearka Krško iznosi oko jedan milijun eura.

29.03.2011. 14:18:44
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dora
    29.03.2011. 18:00
    nikako da kažu što se točno dogodilo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh