« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SINDIKAT I HND

Novinari se žale na mobing na HRT-u

Više potpisnika peticije za vraćanje ugleda HTV-a javilo se sindikatu i HND-u zbog prijetnji i pritisaka

HRT
HRT (Arhiva)
Više o

HND

,

mobing

,

Renato Kunić

,

Mislav Stipić

Novinari koji su potpisali Inicijativu za vraćanje ugleda HTV-a izloženi su pritiscima, stoji u pismu koje je Sindikat novinara i ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HRT-u uputio Programskom vijeću nacionalne radiotelevizije, prenosi Hina.

Glavna povjerenica novinarskog sindikata Sanja Šegedin Miriovsky ustvrdila je na sjednici vijeća da je riječ o peticiji koja zagovara opće vrijednosti javne televizije. No, usprkos tome više potpisnika javilo se sindikatu i HND-u zbog izravnih ili neizravnih prijetnji i pritisaka, a jedna je kolegica s 30-godišnjim iskustvom bez prethodne najave pozvana u kadrovsku službu kako bi potpisala novi ugovor, kazala je Miriovsky.

"Mislimo da vijeće to ima pravo znati i željeli smo na to upozoriti", dodala je, ističući da je ravnatelj HTV-a Mislav Stipić na prošloj sjednici obmanuo vijeće rekavši da nitko tko se bavi građanskim aktivnostima bilo koje vrste, neće snositi posljedice.

No, sindikalna inicijativa nije naišla na jednoglasnu potporu vijeća. Neki su vijećnici tako prigovorili da se moraju utvrditi kriteriji za dovođenje gostiju na sjednicu ili da nemaju dovoljno informacija kako bi donijeli objektivni sud.

Popovac: Sporna je samo jedna osoba

Predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks kazala je da se kadrovskom politikom ili problemom mobinga treba baviti uprava, koju se može smijeniti ako posao ne napravi dobro.

Privremeni ravnatelj Josip Popovac ustvrdio je da uprava dobro surađuje sa svim sindikatima na HRT-u, što se, kaže, moglo vidjeti prilikom nedavnog sklapanja kolektivnog ugovora te da je od svih potpisnika peticije sporna samo jedna osoba. "I ja sam stavio potpis na koješta pa bih kad god mi nešto smeta mogao zaključiti da je to zbog toga", rekao je Popovac.

Privremeni glavni urednik informativnog programa Renato Kunić pojasnio je da je urednica Vlasta Bartolec, koju spominje sindikat, na razgovor u kadrovsku službu, prije nego što je o novom ugovoru razgovarala s nadređenim urednikom, pozvana pogreškom. Osim toga, dodao je, nije joj promijenjen ugovor nego jedan njegov aneks kojim je umjesto Zagrebačke panorame, kao iskusnu osobu, postala urednicom duže emisije Dobro jutro Hrvatska.

Kunić: Nema mobinga

"Nema nikakvih senzacionalnih promjena, a najmanje mobinga", kazao je Kunić, dodavši da se mobingom smatra svaka promjena u njegovoj redakciji, zbog čega ne bi bio u koži nikome tko ga naslijedi na toj funkciji.

"Ako će se vijeće baviti takvim stvarima imati će jako puno posla. Informativni program je glavna tema ovog vijeća", ustvrdio je Kunić.

No, predsjednica Vijeća odgovorila mu je da to nije istina, jer problem na koji su novinari ukazali nadilazi pojedinačne slučajeve i govori o problemu u internoj komunikaciji, "To se negativno može odraziti na program, a riječ je i o ugledu HRT-a, jer problemi u komunikaciji štete ugledu kuće", zaključila je Zgrabljić Rotar.

Vijećnica Viktorija Car ustvrdila je da se i iz programa vidi da na HTV-u postoje problemi, dok je njen kolega Ante Tomić zaključio da se vijeće mora baviti pitanjem koje su postavili sindikat i HND jer ukazuju na profesionalne standarde i njihovo provođenje.

Član vijeća Ivo Goldstein osvrnuo se i na nedavno prikazan dokumantarac o Haškom sudu kazavši da je bio tendenciozan te da je negativno prikazao haški sud koji je u stvari dio hrvatskog pravnog sustava.

29.03.2011. 15:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh