« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
VIJEĆE EUROPE:

Kršćani za dobrobit islama moraju ostati na Bliskom istoku

Odlazak kršćana s Bliskog istoka bio bi porazan za islam, jer bi došlo do vjerskog fundamentalizma

Islam
Islam (Shutterstock)
Više o

Islam

,

Bliski istok

,

kršćanstvo

Parlamentarni zastupnici Vijeća Europe uvjereni su da bi nestanak kršćanskih zajednica na Bliskome i na Srednjem istoku bio bi katastrofalan i za sam islam, prenosi Hina. U izvješću o "nasilju nad kršćanima", koje je u Strasbourgu prihvatila Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE), ističe se i potreba suzbijanja vjerskog fundamentalizma i manipuliranja vjerom za političke svrhe.

Ta su dva fenomena "nerijetko polazište za terorizam kakav trenutačno poznajemo", istaknuli su parlamentarci. PACE ocjenjuje da je supostojanje vjerskih zajednica "znak pluralizma i okružja pogodnog za razvoj demokracije i ljudskih prava".

Državne vlasti nekih muslimanskih zemalja u regiji "nisu uvijek slale dobre poruke" drugim vjerskim zajednicama, ocijenio je PACE. U izvješću koje je sastavio talijanski kršćansko-demokratski zastupnik Luca Volonte zaključuje se da su "nesnošljivost i nasilje prema kršćanima u naglom porastu" te da je među žrtvama vjerskog nasilja u svijetu 75 posto kršćana.

Sjeverna Koreja bila je i 2010. na prvome mjestu među državama koje progone kršćane, po jednom drugom izvješću koje je u utorak na rubu sjednice PACE-a podnijela organizacija "Portes Ouvertes International" (POI). Za njom dolaze Afganistan, Saudijska Arabija i Iran, "gdje je prošlog mjeseca uhićeno više od stotinjak kršćana".

PACE, koji održava sjednice svaka tri mjeseca, oštro je osudio pokolj vjernika u sirskoj katoličkoj katedrali u Bagdadu u listopadu i bombaški napad u koptskoj crkvi u Aleksandriji u siječnju. On "odlučno traži" od Iraka i Egipta da počinitelje tih napada izvedu pred lice pravde.

PACE usto od Turske traži da rasvijetli okolnosti u kojima je prekinuta božićna polnoćka u selima Rizokarpasou i Ayia Triadi, na sjeveru Cipra.

27.01.2011. 21:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh