« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Pad narudžbi

Kriza u industriji ne slabi

U lipnju ove godine promet u industriji manji za 13,8 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine

Fotografija vijesti
Više o

gospodarska kriza

,

hrvatska industrija

U usporedbi s prosječnim mjesečnim prometom u prošloj godini, ukupni promet u industriji u lipnju ove godine manji je za 9,6 posto, dok su narudžbe u usporedbi s prosječnim mjesečnim narudžbama u prošloj godini manje za 19,7 posto.

Po podacima DZS-a, nove narudžbe sa stranih tržišta u lipnju ove u odnosu na lipanj prošle godine smanjene su za 49,5 posto, dok su narudžbe s domaćeg tržišta istodobno porasle za 20,1 posto. Po glavnim industrijskim grupacijama, ukupno primljene nove narudžbe najviše su pale kod trajnih proizvoda za široku potrošnju - za 69,5 posto.

Narudžbe intermedijarnih proizvoda manje su za 39,9 posto, a za kapitalne proizvode smanjene su za 37,3 posto. Povećanje narudžbi statistika bilježi jedino kod netrajnih proizvode za široku potrošnju i to za 23,9 posto.

Ukupni promet u industriji na domaćem tržištu u lipnju je, po podacima Državnog zavoda za statistiku, bio manji za 5,2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na stranom tržištu, to smanjenje iznosilo je 27,3 posto.

Po glavnim industrijskim grupacijama, statistika najizrazitiji pad prometa u odnosu na prošlogodišnji lipanj bilježi kod energije gdje je promet manji za 45 posto te kod trajnih proizvoda za široku potrošnju sa smanjenjem za 42 posto.

Pad prometa kapitalnih proizvoda u lipnju ove u odnosu na isti lanjski mjesec iznosio je 36,4 posto, promet intermedijarnih proizvoda smanjen je za 18,2 posto, a porastao je jedino promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 11,6 posto.

DZS je indekse novih narudžbi i prometa u industriji počeo objavljivati s početkom ove godine. To su kratkoročni pokazatelji, a iz DZS-a napominju da je riječ o vrlo kolebljivim pokazateljima jer se narudžbe primaju trenutno u jednome mjesecu i nemaju izražen kontinuitet (osim za netrajne proizvode široke potrošnje i djelomično trajne), osobito ne u slučaju narudžbi kapitalnih dobara kada je vrijednost primljenih narudžbi velika i u mjesecu u kojem se zaprimi bilježi veliki porast (brodovi, motori, transformatori, vagoni i slično), posebno u odnosu na isti mjesec prethodne godine ako ih nije bilo.

Pokazatelji novih narudžbi služe isključivo kao pokazatelj moguće buduće (očekivane) proizvodnje i zato su važni s aspekta očekivanog rasta industrijske proizvodnje i prometa odnosno prodaje.

Izvor: Hina

25.08.2009. 16:35:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh