« Život
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
SVAKA GODINA ISTA

Kreiran novi kalendar koji bi mogao ukinuti spajanje vikenda

Matematičari i ekonomisti kreirali su novi kalendar koji ima 364 dana i po kojemu praznici i rođendani padaju na isti dan svake godine što bi moglo uštedjeti milijarde

Fotografija vijesti
Više o

novi kalendar

,

Hanke-Henry trajni kalendar

,

gregorijanski kalendar

Matematičari i ekonomisti sa sveučilišta John Hopkins u Baltimoreu kreirali su novi kalendar koji se razlikuje od današnjeg gregorijanskog kalendara tako što ne sadržava prijestupne godine, što znači da rođendani i praznici padaju na isti dan svake godine, piše Daily Mail.

Pošto novi kalendar ne bi imao svake četiri godine prijestupnu godinu trajao bi 364 dana, a kako bi ostao u skladu s solarnim ciklusom svakih pet ili šest godina imao bi dodatni mjesec koji bi trajao tjedan dana.

Stručnjaci sa sveučilišta John Hopkins smatraju da novi kalendar zbog svoje predvidljivosti, svake godine isti datum pada na isti dan, može uštedjeti svjetskom gospodarstvu milijarde, a bankama bi se na taj način onemogućilo "zaokruživanje" prilikom kalkulacije kamatnih stopa.

"Naš kalendar bi pojednostavnio financijske kalkulacije i eliminirao zaokruživanje brojeva na štetu građana", kaže Dr. Steve Hanke, primijenjeni ekonomista i koautor kalendara.    

Prijedlog novog kalendara nazvan je po kreatorima "Hanke-Henry trajni kalendar", a poseban je po tome što, za razliku od ostalih pokušaja reformacije, ne smanjuje broj dana u tjednu. Kalendarom je predviđeno da ožujak, lipanj, rujan i prosinac imaju 31 dan, dok ostali mjeseci imaju po 30 dana.  

"Naš plan nudi stabilni kalendar koji je apsolutno identičan iz godine u godinu, te koji pruža trajno i racionalno planiranje godišnjih događanja, od početka i kraja nastave u školama do neradnih dana. Zamislite koliko vremena i truda organizacije u cijelome svijetu potroše na redizajniranje kalendara, a naš kalendar olakšao bi život svima", rekao je Dr. Richard Henry, matematičar koji je sudjelovao u kreiranju novog kalendara.

Svaka čast znanstvenicima na kreiranju novog kalendara, no iskreno bi bilo dosadno i razočaravajuće da svake godine, do kraja svog života, slavimo rođendan sredinom tjedna ili da Nova godina i Božić zauvijek padaju na nedjelju. 

29.12.2011. 09:28:54
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    imenko
    29.12.2011. 09:45
    zanimljiva je ideja o tom kalendaru, ali se u potpunosti slažem s zadnjim odlomkom; bilo bi dosadno i monotono da su događaji svake godine na isti dan
  2. avatar
    Ona
    29.12.2011. 12:20
    sad su utaman potrošili pare radeć taj kalendar :P stvarno ne bi bilo lijepo da mi je rođandan svake godine u srijedu il da je Božić nedjeljom pa da nemamo produženih vikenda
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh