« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca

Kreativna igra s tapetama

Uz minimalne troškove, vaš stambeni prostor zasjat će u novom svjetlu

Fotografija vijesti
Više o

uređenje interijera

,

zidne tapete

Iako je bilo razdoblja kada su bile više ili manje u trendu, možemo reći da su zidne tapete oduvijek bile neizostavni dio uređenja interijera. Današnji trendovi ponovno nameću primjenu zidnih tapeta, jer cvjetni, geometrijski, apstraktni motivi na zidovima, nezaobilazni su dio modernog uređenja prostora. Oslikavanje ovakvih motiva, multipliciranih na površini zida, bilo bi zaista komplicirano, ali je zato jednostavno i brzo ostvarljivo postavljanjem zidnih tapeta, piše Interijernet.com.

Raznolikost motiva

U pojedinim su razdobljima prevladavali tipični motivi pa tako i sada trend nameće pravila korištenja tapeta. Ako doista želite biti u korak s trendom, jedan zid svog stambenog prostora obavezno obložite tapetama. Motivi mogu biti različiti. Primjenom cvjetnih i apstraktnih geometrijskih oblika u kombinaciji različitih boja nećete nikako pogriješiti. S obzirom na to da su popularni naglašeni motivi s krupnim uzorcima, nikako ne preporučujemo oblaganje svih zidova u prostoru, nego samo onog koji će biti naglašen. Jaki motivi i atraktivni prikazi bit će istaknutiji i postići pravi efekt u prostoru gdje su ostale plohe zidova u smirenim i neutralnim bojama. Previše naglasaka na zidovima stvorit će atmosferu u kojoj se nećete moći opustiti. Stoga, budite oprezni u odabiru pravih ploha za oblaganje tapetama. Kod velikih uzoraka preporučujemo bijelu podlogu tapete, koja će se povezati s bijelim zidovima u prostoru, a kod sitnijih uzoraka dopuštene su i dinamičnije kombinacije. Poželjno je da je boja okolnih zidova sastavni dio uzorka tapete. Na taj će se način postići veća povezanost prostora. Najbolji motivi za dnevne boravke su oni multiplicirani, jer ne privlače pozornost, nego samo ukrašavaju prostor.

Pojedine plohe zidova spavaće sobe mogu biti obložene foto-tapetama s prirodnim umirujućim prikazima. Ovakvi prizori, uz primjenu odgovarajućih boja, poput nježno plave ili zelene, bit će pravo osvježenje, a vašu će spavaonicu pretvoriti u ugodan prostor za opuštanje i odmor.

Željeni učinak

Zaštitna ulogaTapete mogu biti izrađene od papirnatih, umjetnih ili tekstilnih vlakana, a osim dekorativne, imaju i zaštitnu ulogu. 

Za ukupan doživljaj prostora vrlo je bitna dimenzija i pozicija tapeta, koja treba biti skladno uklopljena s ostalim elementima uređenja interijera. Ne oblažite sporedne zidove tapetama, jer će nepotrebno privlačiti pažnju. Idealan je smještaj tapeta na zidove uz sjedeću garnituru, iza kreveta u spavaćoj sobi, ili uz blagovaonski stol. Tapeta će pojačati naglasak onog dijela interijera koji želite da bude najizraženiji u prostoru. Ako uklopite i svjetleća tijela sa stražnje strane tapete, učinak će biti maksimalan! Ovakav zahvat ipak zahtijeva nešto veći prostor, zbog efekta dvostrukog zida. Tapete mogu biti izrađene od papirnatih, umjetnih ili tekstilnih vlakana, a osim dekorativne, imaju i zaštitnu ulogu.

Da biste postigli željeni učinak, potrebno ih je postaviti na ravnu i očišćenu površinu zida te se pridržavati svih uputstava proizvođača, ako ih postavljate sami. Vaš životni prostor će sigurno dobiti novu dimenziju pravilno odabranim i postavljenim zidnim tapetama. Stoga, budite u trendu i dekorirajte svoje zidove odmah!             (METRO)

28.03.2009. 20:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh