« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
IZBORI U FRANCUSKOJ

Krajnja desnica ostvarila povijesno dobar rezultat

Najviše pozornosti privukla je Marine Le Pen, koja je s osvojenih 18 posto glasova postigla najbolji rezultat francuske krajnje desnice u povijesti.

Fotografija vijesti
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Francois Hollande

,

izbori u Francuskoj

,

Marine Le Pen

Povijesno dobar rezultat radikalne protuimigrantske čelnice Marine Le Pen zasjenio je dvoboj Francoisa Hollandea i Nicolasa Sarkozya, zbog čega analitičari smatraju kako bi ishod drugog kruga izbora mogli odlučiti upravo njeni birači, prenosi Hina.

Hollande je tijesno pobijedio u nedjeljnom prvom krugu predsjedničkih izbora osvojivši 28,6 posto glasova, ispred Sarkozyja koji je osvojio 27,1 posto glasova, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova nakon 99 posto prebrojanih glasova. Ipak, najviše pozornosti privukla je Le Pen koja je s osvojenih 18 posto glasova postigla najbolji rezultat francuske krajnje desnice u povijesti.

Njezin povijesni rezultat odražava jačanje euroskeptične desnice diljem kontinenta, od Amsterdama i Beča do Helsinkija i Atene, zbog nezadovoljstva građana mjerama štednje i povećanjem nezaposlenosti uslijed krize eurozone, prenosi Reuters.

Kako ocjenjuju analitičari, upravo bi glasači krajnje desnice mogli odlučiti izbornog pobjednika u drugom krugu 6. svibnja, u kojem će se sučeliti Hollande i Sarkozy.

Le Pen nije željela reći kojeg će kandidata podržati u drugome krugu, najavivši da će svoj stav iznijeti na velikom skupu u Parizu na Praznik rada 1. svibnja. Ona je u kampanji zagovarala da u vremenima krize i nezaposlenosti prednost pri zapošljavanju moraju imati Francuzi, te se zauzimala za ukidanje eura i obnovu francuskog monetarnog suvereniteta.

Prema anketama provedenim nakon prvog kruga u nedjelju, u drugome bi krugu Hollande trebao osvojiti između 53 i 56 posto glasova i premoćno pobijediti Sarkozyja.

Anketa Ipsosa pokazala je da bi 60 posto glasača Le Pen u drugome krugu glasovalo za Sarkozyja, dok je anketa Ifop-Fiduciala pokazala da aktualni predsjednik može računati na samo 48 posto glasova krajnje desnice.

Krajnji ljevičar Jean-Luc Melenchon na četvrtom mjestu osvojio je 11,1 posto glasova, a centrist Francois Bayrou ostao je na 9,1 posto, dvostruko manje nego što je imao na izborima prije pet godina.

Melenchon je već pozvao svoje birače da u drugom krugu glasaju za Hollandea rekavši da "osovina Sarkozy-Merkel u Europi mora biti slomljena".

Loš Sarkozyjev rezultat u prvom krugu, tvrde analitičari, pokazuje nezadovoljstvo njegovim predsjedničkim mandatom, posebice gospodarskom politikom. Ovo je prvi put u povijesti francuske Pete Republike da je predsjednik koji se natjecao za drugi mandat u prvom krugu izbora završio na drugom mjestu.

23.04.2012. 07:43:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh