« Život
objavljeno prije 11 mjeseci i 26 dana
ZAPAMTITE

Koža i menopauza - što se tu događa?

Četiri stvari koje se mogu dogoditi našoj koži tijekom razdoblja menopauze

Hmmm, nije to jednostavno...
Hmmm, nije to jednostavno... (Arhiva)
Više o

koža

,

menopauza

Menopauza je vrlo izazovno razdoblje u životu svake žene, a uz nagle promjene raspoloženja, neugodne valunge i suhoću vagine, postoji još nekoliko promjena koje se također mogu dogoditi našem tijelu u tome periodu. Kako donosi portal Pure Wow, većina tih promjena odnosi se na stanje naše kože.

''Godine koje prethode menopauzi, poznate kao razdoblje perimenopauze, obilježene su fluktuirajućim razinama estrogena, testosterona i DHEA. Postoji sveukupno postupno opadanje razine hormona, ali to se događa donekle neravnomjerno, što dovodi do promjena na koži. Žene mogu doživjeti valove vrućine i crvenilo kože te mogu primijetiti da im koža postaje suša, osjetljivija i sklonija hormonskim aknama tijekom perimenopauze'', objašnjava dermatologinja Sarv Zand.

Dermatologinja dodaje kako se na našoj koži mogu pojaviti simptomi poput crvenila i hormonskih akni, uglavnom na bradi, a javlja se i osjetljivost na pojedine proizvode koji su nam prije odgovarali.

"Određene kreme sa zaštitnim faktorom koje su prije bile učinkovite mogu prestati štititi našu kožu pa se pojavljuje crvenilo. Isto tako, pojedini anti-age proizvodi koji su nam nekada ranije odlično odgovarali, u menopauzi mogu uzrokovati crvenilo ili pretjeranu osjetljivost", dodaje Zand.

Isto tako objašnjava kako zbog naglog pada razine estrogena u organizmu dolazi do smanjenja proizvodnje prirodnih ulja i naša koža tada postaje suha. "Suhoća može ugroziti kožnu barijeru i uzrokovati mikrooštećenja zbog kojih koža gubi svoju vlažnost i dolazi do iritacija.''

08.05.2023. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh