« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Koydl, Novak i Vekić na Venecijanskom bijenalu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

venecijanski bijenale arhitekture

,

Nikola Koydl

,

Zoltan Novak

,

Matko Vekić

Slikari Nikola Koydl, Zoltan Novak i Matko Vekić predstavljat će Hrvatsku na 53. Venecijanskom bijenalu, koji će se održati od 5. lipnja do 22. studenog, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Ministarstva kulture.

Djela trojice slikara, profesora na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, za Bijenale je odabrala povjesničarka umjetnosti Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije.

Umjetnički direktor Bijenala Daniel Birmbaum središnju je temu izložbe naslovio "Stvaranje svjetova", kao sugestiju za objedinjavanje srodnosti stvaralačkog procesa, odnosa među generacijama i istraživanja prostora crteža i slika.

Hrvatska izložba obuhvaća 30 djela, najviše nedavno završenih slika, te po jedan 3-D objekt koji korespondira s njihovim izričajima, istraživačkim nastojanjima i kreativnim kredom koji je na istoj valnoj dužini s temom Bijenala, najavila je Rauter Plančić.

Rauter Plančić očekuje da će izložba biti više od revijalne slikarske smotre, te da će, rekla je, djela svjedočiti o kontinuitetu hrvatskog i europskog modernog naslijeđa, fokusiranosti na očuvanje ljepote umjetničkog čina te inovativnim procesima transformacije prostora slike i njezinu značaju u suvremenoj umjetnosti.

Ministar kulture Božo Biškupić podsjetio je da je Getulio Alviani, koji će napraviti likovni postav naše izložbe, dugo surađivao s Ivanom Piceljem, te se osobno zauzeo u prikupljanju slika kod svojih kolega za muzej u Vukovaru. Rekao je da se očekuje da će troškovi za Venecijanski bijenale biti između 1,3 do 1,4 milijuna kuna.

Nikola Koydl, koji je bio profesor Zoltanu Novaku i Matku Vekiću, rekao je da, iako im se djela razlikuju po sadržaju, njih trojica imaju identičan princip pristup slikarstvu. Ocijenivši da izložbeni prostor hrvatske izložbe nije pogodan za izlaganje, Koydl je ustvrdio da danas i "nije velika čast" izlagati na izložbi za koju značajni svjetski kritičari smatraju da je spala na niske grane, a i u našoj su selekciji, dodao je, tamo nastupali diletanti i amateri.

Novak je najavio da će izložiti radove ciklusa iz posljednje dvije godine, rađene za izložbu u Gliptoteci HAZU, a Vekić da će izložiti nove radove i stare koje će reciklirati, te poliptihe.

Pored bijenalskog kataloga, hrvatsku izložbu pratit će opširni katalog na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku s reprodukcijama svih izloženih djela. Otvorenje hrvatskog paviljona u izložbenom prostoru od 260 četvornih metara palače Zaklade Querini Sampalia u blizini Trga sv. Marka, bit će 5. lipnja. (hina/metro-portal)

06.02.2009. 13:43:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh