« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
CHRISTOPHER DELL

Kosovo spremno ponuditi autonomiju Srbima na sjeveru

Američki veleposlanik na Kosovu izjavio je da je od premijera Kosova čuo da postoji spremnost vlasti u Prištini za neku vrstu autonomije za sjever Kosova naseljen pretežno Srbima

(Getty Images)
Više o

Kosovo

,

Srbi

,

autonomija

"Čuo sam premijera Thacija jednom javno i nekoliko puta u privatnim razgovorima kako kaže da je spreman na kreativan način razmotriti načine pod kojima bi se poštovala specijalna priroda sjevera Kosova, imajući u vidu da u Europi 21. stoljeća ima mjesta za specijalan status", rekao je američki veleposlanik u Prištini. "Možda je status pogrešna riječ za posebno mjesto regije u sklopu jedne zemlje", dodao je Dell.

Američki veleposlanik je naveo kako misli na uređenja kakva postoje u Belgiji, Južnom Tirolu u Italiji i u mnogim drugim zonama Europe. Dell je dodao kako je to, ipak, pitanje o kojem se trebaju dogovoriti Kosovo i Srbija.

Oporbene parlamentarne stranke na Kosovu zatražile su na današnjoj sjednici parlamenta Kosova objašnjenje od premijera Hashima Thacija u vezi s izjavom američkog veleposlanika Della.

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuqi, je međutim odbacujući mogućnost da je specijalni status za sjever Kosova prihvaćen kao opcija, kazao kako treba pričekati da se veleposlanik Dell vrati na Kosovu s odmora kako bi razjasnio svoju izjavu danu Glasu Amerike. (hina/metro-portal)

27.07.2010. 16:39:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh