« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZAVRŠITI POSAO

Kosor: Zaslužili smo završetak pregovora ove godine

Povodom proslave Dana Europske Unije premijerka Kosor je izrazila optimizam i glede poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

,

Vesna Pusić

,

Ivo Josipović

,

Maja Cipek

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu u povodu tradicionalne proslave Dana EU-a da je Hrvatska zaslužila zaključenje pregovora ove godine i potpisivanje pristupnog ugovora.

"Zaslužili smo zaključenje pregovora ove godine i potpisivanje pristupnog ugovora kako bismo do 2011. potpuno završili posao", rekla je premijerka. Izrazila je uvjerenje da je ovo posljednja godina kada Dan EU-a obilježavamo kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Uniji.

Također je istaknula da do ljeta očekuje zatvaranje puno pregovaračkih poglavlja, a neskriveni je optimizam iskazala i glede poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima.

"Prošle je godine bilo 138 posto više presuda vezanih uz korupciju i organizirani kriminal u odnosu na prethodnu godinu", dodala je premijerka. Što se haaškog tribunala tiče, kazala je, "vlada je uvjerena da je posao obavila kako treba".

Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren potvrdio je da se "pregovori kreću u pravom smjeru".

Predsjednik Ivo Josipović, koji se pridružio obilježavanju Dana EU-a, također se osvrnuo na poglavlje o pravosuđu i odlasku ministra Ivana Šimonovića, ustvrdivši da "poglavlje 23 ima problema, ali da rješenje ne ovisi o jednoj osobi".

"Veliki sam optimist glede borbe protiv korupcije", rekao je šef države. Prema njegovim riječima, uz sve promjene u sustavu, važna je promjena svijesti građana kada je u pitanju korupcija. "Hrvatska je zemlja koja je postala osjetljiva na korupciju", kazao je hrvatski predsjednik.

Vesna Pusić također optimistična

Optimistična je i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić koja je danas ocijenila da Hrvatska može do kraja godine završiti pregovore o pristupanju Uniji.

"A je li ova vlada to u stanju završiti ne znam - ovisi kako se postavi", izjavila je Pusić prilikom današnjeg posjeta Varaždinu, gdje je nazočila završnim manifestacijama obilježavanja Europskog tjedna i svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 65. godišnjice pobjede nad fašizmom i Dana Europe.

Pusić je istaknula da bi do ljetne stanke, odnosno u lipnju na međuvladinoj konferenciji, trebalo otvoriti preostala tri poglavlja i doči na razinu 28 zatvorenih poglavlja.

"U tom slučaju za jesen bi nam preostalo zatvoriti pet ili šest poglavlja koja ćemo zadnja otvoriti, kao što su pravosuđe i temeljna prava, tržišno natjecanje, poljoprivreda, kao i nekoliko onih za koje je potrebno promijeniti Ustav", rekla je Pusić. (hina/metro-portal)

08.05.2010. 13:15:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh