« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DOBRO NAPREDUJEMO

Kosor: Vlada nije jamčila dionicama Ine za Podravkin dug

Nakon jednodnevnog posjeta Italiji i premijeru Silviju Berlusconiju, predsjednica hrvatske vlade u utorak će održati važan sastanak s čelnicima oporbe

(Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Damir Polančec

,

Silvio Berlusconi

,

Jadranka Kosor

,

INA

,

Podravka

,

MOL

,

Banski dvori

,

oporba

,

OTP

,

premijerka

Premijerka Jadranka Kosor opovrgnula je danas navode u nekim hrvatskim medijima da je vlada dionicama Ine jamčila za dug Podravke mađarskoj OTP banci.

"Vlada nije donijela takvu odluku", izjavila je Kosor novinarima nakon sastanka s pregovaračkim timom za EU u Banskim dvorima. Prema pisanju medija, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec potpisao je tajni ugovor s čelnicima OTP-a i mađarske naftne kompanije MOL, ujedno i suvlasnika INE, prema kojemu je INA bila jamac Podravci za kredit u OTP-u.

Opovrgavajući tu tvrdnju, Kosor je istaknula da vlada podupire državne institucije da, vezano za malverzacije u Podravci, do kraja odrade svoj posao. Premijerka je najavila i jedno od mogućih rješenja za pomoć slavonskim seljacima koji su ostali bez svoga žita pohranjenog u silosima prehrambene tvrtke Đakovština. Rekla je kako postoji mogućnost da se nestalo žito seljacima nadoknadi žitom iz Robnih zaliha koje bi preko vikenda trebale utvrditi količinu žita u zalihama. "Na temelju rezultata analize vlada bi pomogla seljacima isporukom žita", istaknula je Kosor.

Ona će, usput rečeno, boraviti u ponedjeljak u jednodnevnom službenom posjetu Italiji, gdje će se sastati s talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem, kako je priopćeno u subotu iz hrvatske vlade. Kosor bi se s Berlusconijem trebala sastati u njegovoj rezidenciji San Martino u Arcoreu, 20 km sjeveroistočno od Milana. Kako se navodi u priopćenju, Kosor bi nakon sastanka trebala obići prostor budućeg privatnog sveučilišta Vila Gernetto u obližnjem Lesmu. Nakon izleta do Italije, premijerka Kosor će o ustavnim promjenama, važnima za ulazak Hrvatske u EU, idućega utorka razgovarati s parlamentarnim oporbenim strankama. Predviđa se da bi te promjene mogle biti usvojene do kraja ožujka.

"Za utorak je zakazan sastanak s predsjednicima oporbenih stranaka na kojima bi dovršili razgovore, a krajem ožujka i cijeli taj posao", rekla je Kosor nakon sastanka s hrvatskim pregovaračkim timom u Banskim dvorima.

Na sastanku se inače razgovaralo o poljoprivredi, o administrativnim kapacitetima, poslovima vezanim za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava, a dogovoreno je osnivanje povjerenstva za korištenje sredstava iz fondova EU-a u kojemu će biti samo ministri. Premijerka se nada da će na idućoj međuvladinoj konferenciji 19. veljače biti otvorena dva poglavlja, a na ministarskoj dva zatvorena. "Dobro napredujemo... Nadam se da ćemo veliki dio posla obaviti za vrijeme španjolskog predsjedanja", rekla je Kosor. (hina/metro-portal)

06.02.2010. 15:13:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh