« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
O PRIORITETIMA VLADE

Kosor: SDP i HDZ nisu neprijatelji

VIDEO: Premijerka smatra da ima previše važnijeg posla od razmišljanja hoće li HSLS ostati u koaliciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/CROPIX /Infopunkt)
Više o

HDZ

,

HSLS

,

Stjepan Mesić

,

Zoran Milanović

,

SDP

,

Jadranka Kosor

,

ustav

,

Elka

,

koalicija

Prva tema sutrašnjeg sastanka s čelnicima parlamentarnih stranaka bit će ustavne promjene, a predložila sam nakon toga posebni sastanak s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, najavila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor za vrijeme današnjeg posjeta tvornici Elka.

Na upit hoće li na sutrašnjem sastanku s čelnicima parlamentarnih stranaka tema biti kriteriji za dodjelu sredstva iz interventnog fonda, odgovorila je da će prva tema sastanka biti ustavne promjene.

Upitana očekuje li dolazak predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, odgovorila je potvrdno i izvijestila kako je predložila da nakon sastanka o ustavnim promjenama održi poseban sastanak s Milanovićem "o nekim pitanjima važnim za budućnost Hrvatske." Upitana za komentar izjava čelnika HSLS-a Darinka Kosora danih posljednjih dana iz kojih se može iščitati neizvjesnost ostanka te stranke u vladajućoj koaliciji, premijerka Kosor rekla je da je o tim izjavama rekla sve što je imala.

Dodala je da ima važnijeg posla oko gospodarstva odnosno temeljnih projekata Vlade za 2010. godinu, a to su, kako je rekla, izlazak iz krize, snaženje gospodarstva i pomoć svima koji su u poteškoćama. "Cilj je očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih. To je glavna zadaća Vlade i koalicije i želim da svi u koaliciji to razumiju. Ako ima pojedinih pitanja, ona se moraju postavljati na sastancima koalicije, a nikako preko medija", istaknula je predsjednica Vlade.

Na upit što će biti ako HSLS ipak iziđe iz koalicije, rekla je da o tome uopće neće razmišljati te da je koalicija je slobodno, svojevoljno udruživanje s ciljem služenja građanima. Upitana o mogućnosti stvaranja koalicije HDZ-SDP, odgovorila je da dvije stranke moraju naći prostor za razgovore o temeljnim i najvažnijim pitanjima za budućnost Hrvatske te da se ne radi o neprijateljstvu već o političkom suparništvu.

"Nismo neprijatelji nego politički suparnici. Prema tome, oko temeljnih pitanja možemo, uvjerena sam, ne samo razgovarati, nego postići suglasnost", rekla je Jadranka Kosor.

"Dobro je širiti ozračje međusobnog uvažavanja i poštovanja", rekla je premijerka te ocijenila da to može biti vjetar u leđa jačanju gospodarstva i borbi protiv korupcije.

Komentirajući izjavu predsjednika Mesića po kojoj bi razmotrio vojnu intervenciju u BiH kad bi Republika Srpska raspisala referendum o izdvajanju iz BiH, uz primjedbu da nije dobro da visoki državni dužnosnici međusobno komentiraju izjave putem medija, rekla je da Vlada apsolutno podupire opstojnost Bosne i Hercegovine kao države triju konstitutivnih naroda, a odlučna je i u potpori euroatlantskom putu te zemlje.

Na pitanje mogu li poslodavci i sindikati očekivati smanjenje poreza i parafiskanih nameta, odgovorila je da se radi na problemu parafiskalnih nameta, a da će porezi biti smanjeni ako za to bude prostora. "Ovog trenutka o tome ne možemo govoriti, ali nadziremo kakva su kretanja. Bili bismo najsretniji kad bismo to mogli, a teške odluke smo donosili jer smo morali", zaključila je premijerka Kosor. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 13:30:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh