« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MALO POZITIVE

Svinjska gripa u i Hrvatskoj i dalje slabi

Vrhunac bolesti bio je u studenom prošle godine nakon čega je pandmijski val počeo opadati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Šebelić/CROPIX)
Više o

pandemija

,

svinjska gripa

,

H1N1

Pandemija nove gripe u Hrvatskoj u daljenjem je padu, a to pokazuju i najnoviji podaci Stožera za praćenje gripe prema kojima su prošli tjedan zabilježena 574 oboljela, što je najmanji broj registriranih u posljednja dva mjeseca.

Ipak, iako se broj oboljelih dodatno smanjio, obolijevanje je i dalje prisutno širom zemlje, a od posljedica infekcije virusom H1N1 dosad je umrlo 28 osoba. Od prvog slučaja gripe početkom srpnja 2009. pa do kraja prošlog tjedna registrirano je ukupno 56.236 oboljelih.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti prof. Ira Gjenero Margan ističe kako je pandemijska gripa u Hrvatskoj vrhunac dosegnula sredinom studenoga prošle godine, a zatim je, kao i u zemljama regije te većini europskih zemalja, pandemijski val počeo opadati.

No virus, ističe, nije nestao i mala je vjerojatnost da se to dogodi, kao što je neizvjesno i hoće li do novog porasta broja oboljelih doći prije iduće zime. U Hrvatskoj se u ovo doba godine očekuje i uobičajena epidemija sezonske gripe koja, prema praćenjima HZJZ-a, zasad još nije stigla.

Ipak, za razliku od slabog odaziva na cijepljenje protiv pandemijske gripe, odaziv na cijepljenje protiv sezonske gripe bio je uobičajeno velik, pa je potrošeno gotovo svih kupljenih 650 tisuća doza cjepiva. (hina/metro-portal)

20.01.2010. 13:25:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh