« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
INTERKONEKCIJA

Kosor s mađarskim premijerom razgovarala o spajanju plinovoda

Interkonekcija plinovoda između RH i Mađarske će omogućiti Hrvatskoj veću fleksibilnost plinskog sustava, izjavila je Kosor

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

INA

,

plinovod

,

MOL

,

Gordon Bajnai

,

interkonekcija

Suradnja između Hrvatske i Mađarske je primjer dobrosusjedskih odnosa i dobre suradnje, a izgradnja interkonekcije plinovoda između dvije zemlje tome bi svakako trebala pridonijeti, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu premijerka Jadranka Kosor nakon susreta sa svojim mađarskim kolegom Gordonom Bajnaiem.

Bajnai je prvi premijer koji je doputovao u službeni posjet Hrvatskoj otkako je Kosor preuzela dužnost predsjednice Vlade u srpnju prošle godine.

Bajnai je rekao da je "Mađarska odani susjed RH i država koja daje potporu Hrvatskoj" te da se sve mađarske političke stranke slažu da Budimpešta mora pružiti i gospodarsku i političku pomoć Hrvatskoj.

Kosor je iskoristila posjet premijera kako bi zahvalila Mađarskoj na iskrenoj i čvrstoj potpori za ulazak Hrvatske u NATO kao i na potpori na putu prema EU.

"Ta konkretna i stvarna pomoć se realizira i ovih dana tako da će mađarski stručnjaci doći pomoći našim stručnjacima kako bismo što je moguće bolje iskoristili sredstva koja nam se najavljuju. U financijskom paketu za prve dvije godine članstva u EU predviđeno je 3,5 milijardi eura", rekla je ona.

Spajanje plinovoda do sredine 2011.

Što se tiče gospodarske suradnje, naglasak je bio na energetici i važnosti zajedničke suradnje na strategiji opskrbe energentima.

"Ja sam u ime Vlade RH izrazila punu potporu izgradnji interkonekcije plinovoda između RH i Mađarske jer će to, prema našem stajalištu, omogućiti Hrvatskoj veću fleksibilnost plinskog sustava", rekla je Kosor.

Spajanje plinovoda trebalo bi biti završeno do kraja ove godine, a njegovo puštanje u pogon očekuje se sredinom 2011., najavio je Bajnai. Ta je investicija vrijedna 100 milijuna eura, pola iznosa daju mađarski investitori, a drugu polovicu EU. Što se tiče planiranih kapaciteta plinovoda, predviđa se 6 do 6,5 milijardi prostornih metara prirodnog plina godišnje, dodao je.

Kosor je izrazila nadu da će ove godine u Hrvatsku doći više mađarskih turista. "Za nas je to važno jer je jedna od glavnih grana i stupova gospodarstva upravo turizam", kazala je ona.

Premijerka je najavila da će se sa svojim mađarskim kolegom ponovno sastati već 24. i 25. veljače na Dunavskoj konferenciji u Budimpešti, kao i na energetskom summitu koji se održava u mađarskoj prijestolnici 25. i 26. veljače.

Kosor je rekla da je bilo riječi i o Sisačkoj rafineriji i da ju je Bajnai izvijestio da nisu točne informacije koje prenose neki mediji da će se rafinerija zatvoriti nego da će se uložiti u njezin razvoj. Također je rekla da od Ine očekuje izvješće o uzrocima nesreće. Bajnai je kazao da se konzultirao s čelnicima MOL-a te da mu je rečeno da žele proširiti razvoj i to ne samo rafinerije u Sisku nego i u Rijeci.

Na pitanje novinara hoće li državno odvjetništvo RH i HANFA dobiti od mađarskih institucija dokumentaciju vezanu za depozite Podravke u OTP banci u Mađarskoj, Bajnai je rekao da su dokumenti dostavljeni u Hrvatsku u petak. Naglasio je da se ovdje radi o mađarskoj privatnoj tvrtki i njezinom funkcioniranju u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 21:38:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh