« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
SABORSKE PRIČE

Kosor: Raspišimo izbore i možemo se pozdraviti sa završetkom pregovora

Bilo bi puno bolje da oko strateških pitanja postoji suglasje svih stranaka, kazala je premijerka i navela kako je upravo takav pristup primijetila u zemljama u kojima je bila u službenom posjetu

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Sabor

,

izbori

,

Jadranka Kosor

,

oporba

,

pregovori eu

Raspisivanje izbora odmah značilo bi da nema završetka pregovora, odgovorila je danas predsjednica Vlade Jadranka Kosor na učestale pozive saborske oporbe da podnese ostavku i raspiše izbore, prenosi Hina.

Ako se odmah raspišu izbori, tehnička vlada neće moći donositi odluke vezane uz Poglavlje 23, što može samo vlada s punom potporom u parlamentu, kazala je Kosor prozivajući oporbu da joj nije pomagala u aktivnostima vezanima uz pregovore s EU.

Bilo bi puno bolje da oko strateških pitanja postoji suglasje svih stranaka, kazala je i navela kako je upravo takav pristup primijetila u zemljama u kojima je bila u službenom posjetu, primjerice Izraelu. No, kod nas to nije slučaj, ustvrdila je. U godini kada obilježavamo 20. obljetnicu neovisnosti bilo bi dobro da postoji suglasje, rekla je.

No oporba je, kazala je, glasovala protiv zakona o policiji i zakona o sprječavanju sukoba interesa, a to su mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava), naglasila je. Odgovorila je pritom i na nedavnu tvrdnju zastupnika SDP-a Zorana Milanovića kako se u godini kada se održavaju izbori ne zna njihov datum, podsjetivši da je Ivica Račan kao premijer datum izbora objavio samo dva mjeseca prije njihova održavanja.

Da je je jedini cilj oporbe doći na vlast, smatra i Boris Kunst (HDZ) koji je ustvrdio kako oporba pritom ne bira sredstva i obmanjuje javnost. Prozvavši oporbu da čini sve kako bi opstruirala aktivnosti vlade usmjerene na završetak pregovora o ulasku u EU, kazao je kako oporba širi negativnu energiju što pokazuje, rekao je, i mjerenje radijacije koje je ispred SDP-ovih prostorija dva puta veće nego pred ostalim strankama.

HDZ-ovi zastupnici su na pozive SDP-ovaca na raspisivanje izbora uzvraćali pobrajajući afere SDP-ovih dužnosnika.

Milivoj Škvorc (HDZ) tako je ministra uprave Davorina Mlakara upitao hoće li njegovo ministarstvo reagirati na medijske informacije da je SDP nezakonito u svoje vlasništvo uknjižio objekte bivšeg Saveza komunista Hrvatske (SKH) koji su u državnom vlasništvu. Spomenuo je slučaj iz Novog Marofa gdje je, po pisanju tiska, SDP tamošnjem poduzetniku za 150 tisuća DEM prodao zgradu koju je uknjižio kao svoje vlasništvo, a nakon što je izgubio sudski spor nije vratio taj novac.

Ministar Mlakar odgovorio je da je 1997. donesen zakon o pretvorbi prava koruštenja i raspolaganja nad društvenom imovinom nekadašnjih društveno-političkih organizacija, poput SKH, SUBNOR-a, Saveza socijalističke omladine. Tim je zakonom, rekao je, ta imovina dana na raspolaganje državi te je u tom smislu svaki slučaj otuđenja takve imovine pitanje za Državno odvjetništvo koje zastupa Hrvatsku u sporovima za utvrđivanje titulara ili korisnika vlasništva.

Đurđica Sumrak (HDZ) oporbu je prozvala za licemjerstvo i dvostruka mjerila, ističući da su čelniku HNS-a Radimiru Čačiću puna usta borbe protiv poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, iako u njegovih 17 tvrtki tisuću ljudi radi, a ne prima plaću. Ministar gospodarstva Đuro Popijač odgovorio joj je da vlada zajedno sa socijalnim partnerima dogovara model po kojemu će sankcionirati poslodavce koji ne isplaćuju plaće te ih izbaciti iz poduzetništva. "SDP traži zakon koji bi kazneno gonio one koji ne isplaćuju plaće. Jesu li se konzultirali s koalicijskim partnerom, jer da jesu, neki njihovi bi po tom zakonu prvi došli na red", poručio je Popijač.

HDZ-ovci su Čačića prozivali i za privatizacijski kriminal, kako za turistička naselja na otoku Ugljanu, tako i u Dubrovniku. Nevenka Marinović (HDZ) upitala je tako ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića hoće li temeljem ustavne odredbe o nezastarjevanju privatizacijskog kriminala ispitati ima li nezakonitosti u aktivnostima "glavne Milanovićeve uzdanice Radimira Čačića" na otoku Ugljanu. Ministar je odgovorio da se temeljem tih izmjena više nitko neće moći sakriti iza instituta zastare. "Mi kao vlada radimo reviziju predmeta kako bi nezakonitosti iz pretvorbe i privatizacije bile sankcionirane nakon fer i pravednog postupka", rekao je.

06.04.2011. 14:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh