« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
AFERA DAIMLER

Uhićenima određen 48-satni pritvor

Na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva istražni sudac Ivan Perković je u tzv. aferi Daimler za zloporabu položaja i ovlasti i pranje novca odredio 48-satno zadržavanje

Fotografija vijesti
Više o

afera Daimler

,

uhićenje

,

pritvor

,

osumnjičeni

U tom će razdoblju ŽDO, dodala je, morati odlučiti hoće li istražnom centru podnijeti zahtjev za pokretanje istrage za Marka Vukovića, Ivana Žabčića i Tomice Godeca ili ne. Kako se doznaje od odvjetnika, sva trojica su izjavili da nisu krivi.

Snježana Gašić, odvjetnica Marka Vukovića, kazala je novinarima nakon saslušanja da im se neće suditi po uskočkom zakonu koji je na snazi, nego po starom zakonu o kaznenom postupku, jer su i inkriminacije koje se osumnjičenicima stavljaju na teret počinjene u vrijeme kada je važio stari zakon. Kazna za pranje novca po starom je do pet godina zatvora, a po novom do osam, a po starom je "za naše branjenike na snazi već i relativna zastara kaznenog progona", kazala je.

Jedan od dobrih argumenata obrane Vukovića i Žabčića je, po njezinu mišljenju, i činjenica da ih se tereti za zloporabu položaja i ovlasti kao da su bili odgovorne osobe, direktori, a nisu, već vlasnici, te je dodala da je novac išao na njihove račune kao privatne osobe, a koristili su ga za kupovinu prostora u kojem se sada nalazi tvornica oružja HS produkt.

Odvjetnik Ivana Žabčića Tihomir Rubeša kazao je da su i Vuković i Žabčić i Godec porekli ono za što ih se tereti te da su zadovoljni što se otvara istraga da bi kroz nju mogli otkloniti sumnje o kojima se u medijima nagađa već godinu dana. "Nikakvo se mito i korupcija ne spominje u ovoj kaznenoj prijavi, pa mnogobrojne špekulacije i medijski napisi s tim u vezi nemaju nikakve osnove", kazao je Rubeša.

Po njegovom mišljenju upravo zbog medijskog pritiska i svega što je prethodilo današnjem danu Županijsko državno odvjetništvio podignut će u narednih 48 sati istražni zahtjev, ali tek treba vidjeti hoće li on sadržavati sve što je pobrojano u kaznenoj prijavi ili će, kako očekuje Rubeša, smanjiti inkriminaciju. Bez obzira na to on je "siguran da će u daljnjem tijeku postupka obrane njihovih branjenika biti prihvaćene, jer protuzakonitih radnji nije bilo".

Bivše suvlasnike ozaljske tvrtke IM Metal Žabčića i Vukovića policija sumnjiči da su na privatne račune primili 250.000 eura od "tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj". Tim su novcem kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, koje su kasnije iznajmili tvrtci čiji su u tom trenutku bili vlasnici te pozajmicu nikada nisu vratili. Trećeosumnjičeni Godec tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, na račun pružanja konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, primio 1,6 milijuna eura, iako konzultantske usluge ustvari nisu bile obavljene.

Afera Daimler počela se spominjati nakon što je u Americi otkriveno da je ta tvrtka platila više od 100 milijuna dolara mita dužnosnicima u raznim državama, među kojima je navodno i Hrvatska. Ugovor s Daimlerom sklopljen je u vrijeme dok je ministar unutarnjih poslova bio Šime Lučin, a prema tvrdnjama američkih tužitelja mito je za kupnju 210 vatrogasnih vozila isplaćivano do 2008. godine.

06.04.2011. 08:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh