« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ETO GA NA

Kosor postala kuma školskog broda 'Kraljica mora'

Premijerka Kosor je brodu namijenjenom obrazovanju učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta sama nadjenula ime

(Joško Ponoš/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Božidar Kalmeta

,

Kraljica mora

,

školski brod

,

Montmontaža Greben

,

Loger

,

Mladen Žanetić

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je u brodogradilištu "Montmontaža-Greben" u Veloj Luci na Korčuli bila na svečanoj primopredaji prvoga školskog broda izgrađenog nakon osamostaljenja Hrvatske koji je namijenjen izobrazbi učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta.

Premijerka Kosor, kao kuma, novom je brodu nadjenula ime "Kraljica mora", a nazočnima je rekla da će se na tom brodu, u koji je uloženo 35 milijuna kuna, "iznjedriti slavni pomorci" te da će vlada "uložiti napore na školovanju uspješnih pomoraca koji će ploviti svjetskim morima" i tako povezivati Hrvatsku sa svijetom. "U Hrvatskoj se trenutačno stipendira 520 učenika i studenata na pomorskim školama i fakultetima", dodala je predsjednica vlade.

Istaknula je kako će i za nju kao premijerku ubuduće vrijediti pravilo po kojemu "brod ne plovi kako vjetar puše, nego kako se okrenu jedra".

Riječ je o motornom jedrenjaku tipa "Loger", dugačkom 35 i širokom 8,7 metara, na koji se može ukrcati 28 učenika, to jest studenata, četvero nastavnika i sedam članova posade. Zapovjednik školskog broda je Krešimir Bosanac.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, čije je ministarstvo naručitelj broda financiranog iz državnog proračuna, istaknuo je kako hrvatski brodari unatoč gospodarskoj krizi trenutačno grade 25 brodova. Posebice je naglasio važnost školovanja pomoraca u Hrvatskoj, čemu će pridonijeti i novoizgrađeni "vrhunski školski brod".

Direktor korčulanskog brodogradilišta "Montmontaža-Greben" Mladen Žanetić rekao je kako je izgradnja prvoga školskog broda "važan tehnološki iskorak" za to brodogradilište, a dolazak premijerke Kosor veliko priznanje. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 17:52:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh