« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MODEL A

U srijedu druga aukcija HBOR-a za kreditiranje obrtnih sredstava

Ukupni kreditni potencijal koji će i nakon druge aukcije biti na raspolaganju poduzetnicima je 500 milijuna kuna

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

HBOR

,

poduzetnici

,

kreditiranje

,

model A

,

HBOR aukcija

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) će u srijedu, 24. ožujka održati drugu aukciju za model A, odnosno za dodjelu kvota kredita za provedbu Programa kreditiranja obrtnih sredstava, a kreditna kvota HBOR-a za tu aukciju je 200 milijuna kuna.

To je isti iznos kao i u prvoj aukciji, a kako HBOR u kreditima sudjeluje sa 40 posto, kada se iznosu aukcije pridoda i 60 postotni udio banaka, što je 300 milijuna kuna, ukupni kreditni potencijal koji će i nakon druge aukcije biti na raspolaganju poduzetnicima je 500 milijuna kuna.

I druga aukcija HBOR-a za model A raspisana je samo za kredite s ročnošću tri godine, a prednost u dobivanju kvote kredita imat će banka koja ponudi nižu maržu. Naime, HBOR svoj 40 postotni udio u kreditu plasira po kamatnoj stopi 3,8 posto, a kolika će biti konačna kamata za poduzetnike ovisit će o stopi koju će ponuditi banke.

Na prvoj aukciji održanoj 19. veljače, HBOR je također ponudio iznos od 200 milijuna kuna, a pristigle su ponude 16 banaka u ukupnom iznosu 357,15 milijuna kuna. HBOR je nakon prve aukcije prihvatio ponude šest banaka, njima su odobrene kvote od 3,75 milijuna do 71,25 milijuna kuna, a kamate se za krajnje korisnike kreću od 4,64 posto do 4,82 posto.

U aukciji HBOR-a mogu sudjelovati samo poslovne banke koje su odobrile kreditna sredstva HBOR-u za provedbu programa, odnosno koje sudjeluju u klupskom kreditu.

Banke u srijedu, 24. ožujka, od 9 do 14 sati elektronskom poštom HBOR-u šalju šifrirane ponude, a od 14 do 15 sati šifre za njihovo otvaranje. Nakon aukcije, HBOR ima rok od tri radna dana da izabere najbolje ponude.

Najviši iznos kredita koji se može odobriti poduzetnicima je 80 milijuna kuna, a krediti su namijenjeni financiranju obrtnih sredstava.

Najviše do 20 posto kredita poduzetnici će moći koristiti za otplatu obveza prema bankama, a dio će, načelno je dogovoreno do 20 posto kredita, moći koristiti i za podmirenje svojih obveza prema državi.

Korisnici kredita mogu biti svi poduzetnici koji imaju potencijala za održivi razvoj, trgovačka društva, obrtnici i drugi poduzetnici koji su registrirani i obavljaju djelatnost u Hrvatskoj, neovisno jesu li mali, srednji ili veliki, a koji su u poteškoće zapali nakon 1. srpnja 2008. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 17:46:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh