« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DOBRE NAMJERE

Kosor podijelila prijevod pravne stečevine EU-a

Predsjednica hrvatske vlade podijelila je svim sudionicima regionalne konferencije o zapadnom Balkanu prijevod pravne stečevine EU-a na hrvatskom jeziku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX )
Više o

Jadranka Kosor

,

prijevod

,

Brdo kod Kranja

,

regionalna konferencija

Na taj način izrazila potporu Hrvatske svim državama u regiji u njihovim nastojanjima da provedu potrebne reforme i s vremenom se priključe Europskoj uniji.

Na konferenciji koja se odvija iz zatvorenih vrata, a posvećena je jačanju regionalne suradnje, sudjeluje sedam predsjednika vlada - slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska kolegica Jadranka Kosor kao domaćini, premijeri BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova, te albanski premijer Sali Berisha. Uz njih, sudjeluju i europski povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele i čelnik UNMIK-a Lamberto Zanier.

Nije se odazvao srbijanski predsjednik Boris Tadić, što je obilježilo atmosferu uoči sastanka. Slovenski diplomatski izvori ocjenjuju, međutim, da će i Srbija, koja je na konferenciju odbila poslati svog predstavnika zbog poznatog stajališta prema Kosovu, s vremenom biti uključena u proces spremnosti na regionalnu suradnju i reforme na zapadnom Balkanu, kako bi zemlje povećale izglede za svoje pridruživanje europskoj obitelji.

Povjerenik za proširenje Fuele rekao je prije početka konferencije da očekuje kako će konferencija biti uspješna jer je to "pravi korak" prema nastojanju država u regiji da se s vremenom uključe u EU.

Regionalna suradnja koristi svima i države u regiji to bi morale razumjeti, rekao je Fuele. Nije želio komentirati nedolazak na konferenciju predsjednika Europskoga vijeća Hermana Van Rompuya.

Neki od sudionika su uoči konferencije u svojim izjavama također naglasili važnost regionalne suradnje, a kosovski premijer Hashim Thaci, aludirajući na nedolazak Borisa Tadića rekao je da politika zemalja u regiji mora biti obilježena suradnjom, a ne bojkotom.

Albanski premijer Sali Berisha rekao je da je "Tadićevo mjesto ovdje" i da je regionalna suradnja važna za sve koji žele u Europsku uniju.

Predsjednik Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pri dolasku na Brdo kod Kranja nije želio davati izjave, ali je dan prije za banjolučke medije rekao da će prije nastupa Thacija izići iz dvorane jer BiH nije priznala Kosovo.

O rezultatima konferencije popodne će izjave za javnost novinarima dati premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor budući da dvije vlade nastupaju kao suorganizatori konferencije. Popodne će sudionici konferencije imati i neformalne bilateralne susrete. (hina/metro-portal)

20.03.2010. 13:28:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh