« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
UŠTEDA OD 350 MILIJUNA KUNA

Kosor: Počinjemo ozbiljno štedjeti, nema više vode s okusima

Objedinjenom javnom nabavom kroz Vladin Ured za središnju javnu nabavu samo u sedam mjeseci ušteđeno je 72,6 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Više o

Vlada

,

Jadranka Kosor

,

javna nabava

,

ušteda

Procjenjuje se da će u idućih godinu - dvije uštede proračunskog novca dosegnuti oko 350 milijuna kuna, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući današnji okrugli stol u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, prenosi Hina. Najviše će se uštedjeti na telefoniranju - ukupno 68 milijuna kuna, od čega 38 milijuna kuna na mobilnoj, a 30 milijuna na fiksnoj telefoniji, najavila je Kosor govoreći o stanju i perspektivama središnje javne nabave.

Na namještaju i tekućem održavanju uštedjet će se 40 milijuna kuna, a Ured zajedno sa Šumarskim fakultetom priprema projekt standardizacije uredskog namještaja za državne institucije, dodala je. Na uredskom materijalu planira se uštedjeti 25 milijuna kuna, na vodi i potrošnom materijalu 10 milijuna kuna, čišćenju devet milijuna kuna itd.

Počeli smo s uštedama na flomasterima, olovkama i spajalicama, što se može činiti banalnim, ali kreće se od sitnica, napomenula je premijerka i kao primjer navela da ju je predstojnik ureda Dražen Ivanušec izvijestio kako je bilo zahtjeva za naručivanjem vode s okusom marelice, borovnice itd. "Rekla sam ne, voda je voda, kada naručujemo vodu onda neka bude voda, a neka svatko tko ima potrebe za dodatnim okusima to naruči sam", kazala je Kosor.

Lani smo uvođenjem reda u nabavu plavog dizela za poljoprivrednike i ribare uštedjeli 150 milijuna kuna, zahvaljujući mjerama racionalizacije uštede u proračunu za 2010. dosegnule su 3,5 milijardi kuna, a za 2011. i 2012. donesena je odluka o zamrzavanju rashoda državnog proračuna, podsjetila je predsjednica Vlade.

Sve te uštede pokazuju da smo puno toga bacali te da treba promijeniti ponašanje - i u vremenima kada će nam BDP rasti 4-5 posto nemamo pravo na bilo kakav oblik rastrošnosti. Nužna je potpuna transparentnost u vezi proračunskog novca, a vjerujem da će Ured za središnju javnu nabavu biti primjer i onima na lokalnoj razini, kazala je Kosor dodavši kako će te uštede Vlada usmjeriti u potpore gospodarstvu.

Predstojnik Ureda za središnju javnu nabavu Dražen Ivanušec nije znao odgovoriti hoće li mjere štednje u telefoniji dovesti do promjene telefonskog operatera za državne službe. Mi smo u dokumentaciji za nadmetanje napisali kakve telefonske usluge želimo, a na temelju usporedbi cijena koje smo dosad plaćali s iskustvima zemalja članica EU koje provode iste mjere očekujemo veliki postotak ušteda, rekao je Ivanušec najavivši da će odluku o odabiru operatera donijeti vrlo brzo.

07.02.2011. 13:18:55
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    07.02.2011. 13:46
    svaka čast premijerki što je rekla odlučno "ne!" vodi s okusima. tako se to radi! i svaka čast što se time još hvali po medijima.
  2. avatar
    nevlado neeuropi
    08.02.2011. 04:28
    ono s 150.000 nvozaposelnih se dogodila greška ustvari radi se o 150 čobana, a da spajalice ,voda i na kraju toaletni papir vidi se nivo gospođa bi u normalnom i uređenom društvu bila skladištar sitnog potrošnog materijala, doista dokad ćemo trpiti te jadne skladištare na vlasti.Njihovi mentori su sve polapali pa se bijednica i nema o čemu brinuti nego o tome da neko ne zdipi nekoliko spajalica.Bože sačuvaj za šta smo se mi borili užas.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh