« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
UMJESTO ŠEST

Kosor najavila jedinstveni zakon o financiranju političkih stranaka

Tijekom sljedećih deset dana osnovat će se radna skupina koja će izraditi prijedlog novog zakona

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

korupcija

,

Jadranka Kosor

,

Vlada RH

,

radna skupina

,

GRECO

,

financiranje stranke

,

inkriminacije

U Vladi je danas održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe mjera za suzbijanje korupcije, a premijerka Jadranka Kosor, koordinatorica Povjerenstva, najavila je da će se osnovati radna skupina za izradu prijedloga zakona kojim bi se na jednom mjestu obuhvatila regulativa vezana za financiranje političkih stranaka i nezavisnih kandidata.

"U roku od deset dana osnovat će se radna skupina koja će izraditi prijedlog zakona kojim bi se na jednom mjestu obuhvatilo to područje koje je do sada reguliralo šest zakona", stoji u priopćenju.

Sukladno zaključku, radnu skupinu činit će predstavnici ministarstava uprave, pravosuđa i financija te Državnog ureda za reviziju i Državnog izbornog povjerenstva.

Na sjednici je, naime, predstavljeno Izvješće "III krug evaluacije GRECO - inkriminacije i financiranje političkih stranaka", po kojemu je Hrvatska, s 11 preporuka, među pet zemalja, od ukupno 19 koje su završile III. evaluacijski krug, a koje su dobile najmanje preporuka. Pet preporuka odnosi se na inkriminacije, a šest na financiranje političkih stranaka.

Premijerka Kosor pozvala je državna tijela, koja to još nisu učinila, da žurno dostave prijedloge za izradu Akcijskog plana suzbijanja korupcije, dok je javna poduzeća pozvala da dostave antikorupcijske programe.

Na sjednici je predstavljen rad Državnog ureda za reviziju te se razgovaralo o postupanju subjekata revizije po danim nalozima i preporukama tog Ureda s drugim institucijama. Premijerka je tom prilikom pozvala sva tijela da učine maksimalne napore kako bi se što prije proveli naputci Ureda za reviziju.

Razgovaralo se i o planiranim aktivnostima Ureda za središnju javnu nabavu, osnovanog 12. studenoga prošle godine u cilju smanjenja korupcijskih rizika i ušteda u ovoj djelatnosti.

Bilo je riječi i o provedbi antikorupcijskog sata, u sklopu edukativno-promotivne kampanje "Korupcija - to nisam ja", koji je održan u srednjim školama u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu, stoji u priopćenju. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 14:10:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh