« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NERETVA POSUSTAJE

Opadaju vodostaji u Metkoviću i Opuzenu

Dežurne ekipe Hrvatskih voda obilaze teren, interveniraju gdje je potrebno, a uz utjecaj plime i oseke vodostaji će i dalje opadati

(Denis Jerković/Cropix)
Više o

Hrvatske vode

,

Neretva

,

poplava

Na mjerodavnim vodomjerima Opuzen i Metković, vodostaji i dalje lagano padaju uz veliki utjecaj plime i oseke mora, priopćile su danas Hrvatske vode.

Na dionici 13/I, "More - Opuzen" sinoć u 19 sati kod vodostaja 259 centimetara ukinuto je izvanredno stanje na zaštitnim objektima, a jutros u 11 sati kod vodostaja 239 centimetara s tendencijom daljnjeg opadanja, doneseno je rješenje o prestanku izvanredne mjere obrane od poplava i uspostave redovitih mjera obrane od poplava.

Izvanredna mjera obrana od poplava ukinuta je jutros u 6 sati na dionici 14/I "Opuzen - Metković" jer je razina iznosila 358 centimetara.

Uslijed zaobalnih voda i povratnih voda vodotoka Norin, te nefunkcioniranja oborinske odvodnje poplavljeno je područje Vid - Norina, te oko 80 posto područja Jerkovca - nebranjeno gradsko područje Grada Metkovića.

S obzirom da je ovo naselje građeno na relativno niskim kotama, bez prethodno izvršene zaštite od plavljenja, u ovom je trenutku nemoguće poduzeti bilo kakve mjere obrane od poplave. Za to je nebranjeno područje već izrađena projektna dokumentacija obrane od poplava, a u tijeku je proces ishođenja potrebnih dozvola.

Na dionicama 13. i 14. uz rijeku Neretvu zaštićene su sve kritične točke, zatvoreni su svi otvori na obrambenim zidovima na području Komina, Opuzena, Krvavca i Metkovića. Spuštene su sve ustave koje se redovito kontroliraju, kao i sva kritična mjesta na kanalima i propustima.

Na nekoliko mjesta postavljene su jače pumpe sa dizel agregatima za crpljenje vode iz zaobalnih djelova područja gdje su ugroženi stambeni objekti. Daje se pomoć stanovništvu u materijalu, pijesak i vreće, za obranu stambenih i drugih objekata.

Hrvatske vode su u kontaktu sa službama HEP-a glede akumulacije Peruče, te s vodoprivrednim službama susjedne BiH glede situacije na Neretvi. Dežurne ekipe Hrvatskih voda redovito obilaze teren, interveniraju tamo gdje je potrebno (čišćenje propusta, korita bujica, itd). (hina/metro-portal)

11.01.2010. 14:26:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh