« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
U BIJELOJ KUĆI

Kosor doputovala u Washington na sastanak s Bidenom

Očekuje se da će biti riječi o bilateralnim odnosima, suradnji u okviru NATO-a i pregovorima Hrvatske s EU

Jadranka Kosor SAD
Jadranka Kosor SAD (Dragan Matić/Cropix)
Više o

Barack Obama

,

Jadranka Kosor

,

Joe Biden

,

Krapinska

,

prepoznavanje lopova

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor doputovala je u ponedjeljak navečer, po lokalnom vremenu, u Washington, u službeni posjet Sjedinjenim Državama, gdje će se u utorak u Bijeloj kući sastati s američkim potpredsjednikom Jo Bidenom, a potom u Kongresu na Capitol Hillu s nizom utjecajnih senatora i kongresnika.

Kako se najavljuje iz hrvatskih i američkih diplomatskih izvora, očekuje se da će na sastanku premijerke Kosor i potpredsjednika Bidena biti riječi o bilateralnim odnosima dviju zemalja i suradnji u okviru NATO-a, te o gospodarskim reformama u Hrvatskoj, o što bržem završetku pregovora Hrvatske s Europskom unijom, kao i o stanju u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini, te na Kosovu.

Biden, dugogodišnji predsjednik Odbora za vanjsku politiku Senata, jedan je od najangažiranijih i najupućenijih američkih političara kada je riječ o jugoistočnoj Europi, koji je još 1992. tražio ukidanje embarga na oružje za Hrvate i Bošnjake, te zahtijevao da NATO bombardira Srbe.

Primanje premijerke Kosor u Bijeloj kući nova je stepenica u stalno uzlaznoj putanji partnerskih i savezničkih odnosa Hrvatske i SAD-a, a ona je najviši hrvatski dužnosnik koji boravi u službenom posjetu Washingtonu od stupanja na dužnost administracije Baracka Obame.

Njezin posjet naznačuje i posebnu važnost koju Washington pridaje regionalnoj ulozi Hrvatske, jer diplomati ostalih zemalja srednje i jugoistočne Europe u Washingtonu tvrde kako je ove godine sa SAD-om vrlo teško dogovarati bilateralne posjete, rekli su za Hinu diplomati.

U SAD-u je 2010. izborna godina za cijeli saziv Predstavničkog doma Kongresa, trećinu Senata i tri četvrtine guvernera saveznih država, pa je Obamina administracija oštro smanjila broj inozemnih turneja i posjeta stranih državnika, usredotočivši se na izvlačenje iz ekonomske krize.

Predsjednica hrvatske Vlade u utorak će se na Capitol Hillu sastati i s više utjecajnih senatora, uključujući Georgea Voinovicha, Jeanne Shaheen i Marka Begicha, demokrata hrvatskog podrijetla s Aljaske.

U čast njezina posjeta, američki kongresnici, članovi Hrvatskog kongresnog kluba, organiziraju prijem na kojem će sudjelovati i ugledni članovi hrvatske zajednice u Washingtonu.

Premijerka Kosor u srijedu će posjetiti Muzej holokausta u Washingtonu, najveću muzejsku ustanovu takve vrste u SAD-u, u kojoj je dio stalnoga postava posvećen žrtvama koncentracijskog logora u Jasenovcu.

Na kraju posjeta premijerka Kosor položit će vijenac na Grob neznanog junaka na Nacionalnom groblju Arlington, uz najviše državničke počasti. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 08:06:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh