« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
LIMENI LUKSUZ

Izračunajte koliko vas košta automobil

Pa gdje mi je novac - pogledajte u garažu, vaš limeni ljubimac najčešći je uzrok visokih troškova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

automobili

,

autogume

,

kupnja automobila

,

osiguranje automobila

,

servis automobila

,

kasko

,

kodachrome

U Hrvatskoj je najprodavanija marka automobila Opel, a najprodavaniji model Opel Astra pa je upravo on pogodan za analizu troškova na mjesečnoj i godišnjoj razini.

Prvi veći troškovi javit će se odmah prilikom registracije automobila. Ako je automobil nov, tehnički pregled prema zakonu nije obavezan, stoga ćemo za registriranje automobila izdvojiti oko 600 kuna.

Na to će se nadovezati i obavezno osiguranje. Za automobil koji pokreće motor snage 66-84 kW platit ćemo godišnju premiju osiguranja u iznosu oko 3000 kuna, cifra koja se razlikuje ovisno od županije do županije.

Servis i gume

Prvi servis potrebno je napraviti nakon 30 000 kilometara ili godinu dana. Prema informacijama iz nekoliko autosalona za ovu uslugu izdvojit ćemo oko 1300 kuna.

Zbog otežanih uvjeta, vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih sudionika, potrebno je u zimskom razdoblju staviti prikladne gume. Za četiri zimske gume srednje klase izdvojit ćemo oko 1500 kuna.

Ako pretpostavimo da na automobilu neće biti izvanrednih kvarova, na registraciju i osiguranje, servis i gume potrošit ćemo oko 6.400 kuna u godini dana, što znači u prosijeku oko 530 kuna na mjesečnoj razini.

Potrošnja goriva

Automobil pokretan dizelskim gorivom s prosječnom potrošnjom od 6,5 litara (gradska/otvorena vožnja), na 20.000 kilometara potroši oko 1.300 litara goriva. Za to ćemo u Hrvatskoj izdvojiti oko 10.300 kuna.

Zbrojimo li stavke registracije i osiguranja, servisa i guma te potrošnje benzina, doći ćemo do zaključka da će nas vožnja „limenim ljubimcem" koštati oko 16.700 kuna godišnje, što znači 1390 kuna u prosijeku mjesečno.

Prosječan Hrvat mjesečno zarađuje oko 5000 kuna, a obaveza od 1400 kuna veliki je uteg tom budžetu.

Prilikom odabira automobila preporučljivo je na ovakav ili sličan način izračunati mjesečnu potrošnju na automobil, kako bi vožnja bila uživanje, ne frustracija.

Profitiraj.hr

Piše: Ivan Klarić
25.05.2010. 11:57:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ganimed
    25.05.2010. 20:41
    karta kaštela Split16 kn udaljenost 20 km. Vrijeme puta 50 min do 1 h. + presjedanje do posča 25 minuta. znači za otići na posao i ratiti s doma 3 h. i je li auto luksuz
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh