« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
JOSIPOVIĆ ZA REUTERS

Korupcija je ušla u svijest hrvatskog naroda

Korupcija je postala način života u Hrvatskoj, ali vlasti su sada stvarno odlučne boriti se protiv nje na svim razinama, izjavio je novoizabrani hrvatski predsjednik

(Danijel Soldo/Cropix)
Više o

korupcija

,

Reuters

,

Ivo Josipović

"Korupcija je toliko ušla u svijest da i najpošteniji čovjek misli da ne može ostvariti svoje prava a da nekoga ne 'podmaže', od najniže do najviše razine", rekao je Josipović.

On je kazao da je korupcija široko raširena u visokoj politici s obzirom na broj istraga o navodnom mitu u tvrtkama koje su u državnom vlasništvu.

"Nema čarobnog štapića. Korupcija neće nestati preko noći, ali mi poduzimamo ozbiljne napore. EU je svjestan toga i mislim da će nagraditi pozitivne trendove", rekao je Josipović, te dodao: "Tijek događaja ukazuje na to da neće biti nedodirljivih. Mi imamo neke ministre u vladi koji su pod istragom, što se još može tražiti?".

Što se tiče hrvatske suradnje s Haaškim sudom, Josipović je rekao kako vjeruje da je "vlada sada učinila sve što je mogla. Neki su dokumenti nađeni, i to bi pitanje trebalo uskoro biti skinuto s dnevnog reda".

Josipović je rekao da će jedan od njegovih prioriteta biti popravljanje odnosa sa susjedima, posebice Srbijom, koji su se pogoršali otkako je Zagreb priznao neovisnost Kosova.

"Mogu razumjeti traumu Srbije oko Kosova, ali naši odnosi ne bi trebali biti taoci tog pitanja", kazao je. "Kosovo je stvarnost i Srbija ga je zapravo izgubila puno prije nego što je proglasilo neovisnost. Kotači povijesti ne mogu se okrenuti i što prije Srbija prihvati to, to bolje", smatra Josipović. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 17:24:21
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ksenija
    19.01.2010. 03:43
    A sto pile kljuca u prazno. Nema sanse da on bude TAJ borac protiv korupcije. Kako sam kaze da je to narodu u svijesti. Pa sta on to misli da je BOG za narod? E gadno se prevario MR AGNOSTIC. To sto nemoze u njegovu svijest da progura obicna definicija BOG. Shvatljiva za sve nekomplicirane ljude. To je zbilja jedan veeeliki problem za Predsjednika RH i gradjane RH. Jer mi necemo moci nosit takve stavove. Smatrat cemo se ludim i glupim 90 %-tnim narodom koji nemoze da slijedi Predsjednika kojeg je sam birao. Odlucno apeliram gospodinu Josipovicu da prvo razmisli sto ce reci. Pravnik i filozof su dva razlicita pojma. filozof bi tesko rekao da je agnostik dok pravnik odmah to primjecuje. Zasto je to tako?? Jer pravnici tesko prihvacaju konkurenciju i broje se u najegocentricnije persone kojima BOG kao visa sila iznad njih i njihovih razmatranja i zakljucaka jednostavno stoji kao crna mrlja. Bog sve zna i sve vidi. Jao koja koma za pravnika ipak bi on htio tu pravdu sam drzat u rukama.. Ali nece to moci MR. Spustite se na zemlju i zivite kao svi mi. S bogom i autoritetom.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh