Metro-portal.hr

objavljeno 18.01.2010. 17:24:21
JOSIPOVIĆ ZA REUTERS

Korupcija je ušla u svijest hrvatskog naroda

Korupcija je postala način života u Hrvatskoj, ali vlasti su sada stvarno odlučne boriti se protiv nje na svim razinama, izjavio je novoizabrani hrvatski predsjednik

(Danijel Soldo/Cropix)
"Korupcija je toliko ušla u svijest da i najpošteniji čovjek misli da ne može ostvariti svoje prava a da nekoga ne 'podmaže', od najniže do najviše razine", rekao je Josipović.

On je kazao da je korupcija široko raširena u visokoj politici s obzirom na broj istraga o navodnom mitu u tvrtkama koje su u državnom vlasništvu.

"Nema čarobnog štapića. Korupcija neće nestati preko noći, ali mi poduzimamo ozbiljne napore. EU je svjestan toga i mislim da će nagraditi pozitivne trendove", rekao je Josipović, te dodao: "Tijek događaja ukazuje na to da neće biti nedodirljivih. Mi imamo neke ministre u vladi koji su pod istragom, što se još može tražiti?".

Što se tiče hrvatske suradnje s Haaškim sudom, Josipović je rekao kako vjeruje da je "vlada sada učinila sve što je mogla. Neki su dokumenti nađeni, i to bi pitanje trebalo uskoro biti skinuto s dnevnog reda".

Josipović je rekao da će jedan od njegovih prioriteta biti popravljanje odnosa sa susjedima, posebice Srbijom, koji su se pogoršali otkako je Zagreb priznao neovisnost Kosova.

"Mogu razumjeti traumu Srbije oko Kosova, ali naši odnosi ne bi trebali biti taoci tog pitanja", kazao je. "Kosovo je stvarnost i Srbija ga je zapravo izgubila puno prije nego što je proglasilo neovisnost. Kotači povijesti ne mogu se okrenuti i što prije Srbija prihvati to, to bolje", smatra Josipović. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 17:24:21
http://metro-portal.hr/korupcija-je-usla-u-svijest-hrvatskog-naroda/30918/