« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AFERA PODRAVKA

Korošec i Prlog zadržani u pritvoru

Dvojica novoosumnjičenih u antikorupcijskoj akciji "Menadžer" zadržani su u jednomjesečnu istražnom zatvoru

(Getty Images)
Više o

pritvor

,

afera Podravka

,

Nevio Prlog

,

Darko Korošec

Direktor "Podravkina" sektora nabave opreme, investicija i investicijskog ulaganja Darko Korošec, te Nevio Prlog, kooperant "Podravke" i kum bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca dobili su plaćeni "godišnji odmor".

Pošto su prijepodne saslušani u sjedištu USKOK-a, privedeni su sucu istrage zagrebačkoga Županijskog suda Ratku Šćekiću koji ih je USKOK-ov prijedlog odlučio zadržati u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke .

Dvojicu osumnjičenika tereti se za primanje i davanje mita, a uz njih je za ista kaznena djela osumnjičen i bivši predsjednik uprave "Podravke" Zdravko Šestak (42) koji se već nalazi u istražnom zatvoru.

Policija i USKOK 38-godišnjeg Prloga terete da je od lipnja 2006. do listopada 2008. u dogovoru s drugom dvojicom na tzv. pozivnim natječajima dobivao poslove od "Podravke", a za uzvrat im je preko svoje tvrtke financirao građevne i druge radove na nekretninama u njihovu privatnom posjedu.

Korošec (54) osumnjičen je da je organizirao prikupljanje fiktivnih ponuda od trećih poduzeća koja su se javljala sa znatno višim cijenama od realnih, uz obećanje da će ta poduzeća angažirati kao podizvođače, to jest kooperante u izvođenju ugovorenih radova. Sumnja se da je samo na razlici između ugovorenih poslova i svote isplaćene kooperantima ostvario razliku u cijeni višu od dva milijuna kuna.

Ravnateljstvo policije danas je potvrdilo i da je u sklopu akcije "Menadžer" otkrilo nove nezakonitosti i prijavilo ih USKOK-u, a za njih se terete Šestak te bivši član uprave "Podravke" Josip Pavlović i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić. Njih dvojica su, kao i Šestak, od kraja listopada prošle godine u istražnom zatvoru zbog sumnje da su zlorabili položaj i ovlasti.

Šestak i Pavlović su osumnjičeni da su lani dali više zajmova dvjema tvrtkama te namjerno krivim knjiženjem povrata novca jednog dužnika, što su prikrili cesijom, oštetili "Podravku" za više od 12 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

19.01.2010. 19:39:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh